PŘES 100 000 PRODUKTŮ

BEZPEČNÉ NÁKUPY

ATRAKTIVNÍ CENY

PROFESIONÁLNÍ PORADENSTVÍ

Nav switch
Menu

Jak vybrat kuchyňskou baterii?

Dřezové baterie

Stojánková, nástěnná nebo podomítková kuchyňská baterie? Jak vybrat nejlepší model? Čemu je třeba věnovat pozornost před nákupem? Na to se teď spolu podíváme.
Kuchyňská baterie by měla nejen dobře vypadat, ale především musí být trvanlivá, odolná vůči poškození a pohodlná při používání. Je vhodné, aby byla šetrná k životnímu prostředí a snižovala výdaje za vodu. Jak tedy vybrat ten správný model? Čemu je třeba před nákupem věnovat pozornost? O tom si teď popovídáme.


Na co je třeba myslet při výběru kuchyňské baterie?

  1. Neexistuje jeden model kuchyňské baterie, který by dokonale fungoval ve všech typech kuchyní. Výběr se musí řídit především osobními potřebami a požadavky stejně jako uspořádáním kuchyně (např. baterie namontovaná pod oknem by měla mít sklopný mechanismus, zatímco baterie stojící na kuchyňském ostrůvku ho mít nemusí). Před zakoupením konkrétního modelu si položte otázku, zda stačí, aby baterie dobře fungovala, nebo zda by měla plnit i řadu dalších funkcí, např. čistit vodu, snižovat její spotřebu nebo minimalizovat náklady na energie. Až budete znát odpovědi na tyto otázky, snáze a rychleji se správně rozhodnete, jaký model si pořídit.
  2. Kuchyňskou baterii je třeba přizpůsobit konkrétnímu modelu dřezu. Špatně zvolená velikost může výrazně zhoršit náš komfort při používání dřezu. Příklad? Příliš nízká baterie znemožní pohodlné mytí většího nádobí, zatímco příliš dlouhé výtokové ramínko způsobí, že voda bude stříkat na pracovní desku, místo aby stékala na dno dřezu.
  3. Kuchyňská baterie by měla být odolná a současně by se měla snadno ovládat a čistit. Důležitý je proto materiál, z něhož je vyrobena, stejně jako ovládací mechanismus a povlak, který ji pokrývá. Při výběru konkrétního modelu zařízení se ujistěte, zda jsou tyto prvky bez vady.
  4. Kuchyňská baterie by měla hezky zapadat do estetiky interiéru. Ačkoli to není nejdůležitější aspekt, je dobré, aby konkrétní model kromě užitné funkce plnil i funkci estetickou a lahodil oku. Přizpůsobte tedy barvu a tvar baterie interiéru tak, aby veškeré vybavení bylo jednotné a harmonicky spolu korespondovalo.

Důležité: Pokud si potrpíte na jednoduchá řešení, můžete si místo dvou samostatných zařízení (dřezu a baterie) pořídit dřez s baterií. Je sice fakt, že výběr je tady o něco menší, zato si můžete si být jistí, že všechny prvky spolu budou dobře ladit.

Kuchyňské baterie – dělení podle způsobu montáže

Jedním z hlavních bodů, které je třeba zvážit před koupí kuchyňské baterie, je způsob montáže. S ohledem na toto kritérium můžeme zvolit stojánkovou, nástěnnou nebo podomítkovou kuchyňskou baterii. Podívejme se na výhody a nevýhody každé z nich.

  • Stojánková kuchyňská baterie

Jedná se o nejoblíbenější a nejvíce zastoupený model kuchyňské baterie. Lze ji snadno namontovat buď na okraj dřezu, nebo na pracovní desku (do speciálně připraveného otvoru). Důležité je, že rozměry baterie jsou unifikované, takže její výměna za jiný model nepředstavuje problém. Stojánkové baterie se hodí do všech typů interiéru – jsou ideální pro tradiční i moderní kuchyně.

  • Nástěnná kuchyňská baterie

Klasický model baterie, která je připojena přímo k vodovodnímu systému umístěnému ve zdi. Vzhledem k poměrně náročné instalaci (je nutné velmi přesné nasazení na konce potrubí) a masivnímu vzhledu celé baterie obliba tohoto modelu soustavně klesá.

Po nástěnné baterii se vyplatí sáhnout v případě, že chcete vyměnit stejnou baterii za novější verzi, aniž byste museli renovovat instalaci. V nabídce snadno najdete modely, které se hodí jak do tradičně zařízených, tak do moderních kuchyní.

  • Podomítková kuchyňská baterie

Jedná se o velmi decentní a elegantní model baterie, který je vysoce ceněný v... koupelně! V kuchyni se objevuje poměrně zřídka, ale jeho obliba pomalu roste. Stojí však za zvážení, pokud dokážete ocenit minimalismus nebo chcete zdůraznit moderní charakter interiéru.Podomítkové kuchyňské baterie mohou být řešením, které je nejen velmi estetické, ale také pohodlné. Navíc ušetří spoustu místa, takže se dobře uplatní například v nevelké kuchyni v menším bytě. Díky omezené ploše se snadno udržují v čistotě.

Nevýhodou podomítkových baterií je jejich obtížná instalace, která vyžaduje vyvrtání odpovídajícího otvoru ve zdi – všechny montážní prvky se zde musí schovat. Zvenčí zůstávají viditelné pouze dvě části – výtoková trubice a páka. Montáž tohoto typu baterie je proto třeba naplánovat s dostatečným předstihem ještě před položením obkladů, pracovní desky nebo jiné ochranné dýhy.

Kuchyňské baterie – dělení podle typu ovládání

Před nákupem kuchyňské baterie je dále zapotřebí zvážit, jak bude probíhat distribuce vody. To, zda se baterie aktivuje jednou pákou nebo dvěma kohoutky, případně zda se zapíná bezdotykově, ovlivňuje nejen pohodlí při používání dřezu, ale promítá se i do nákladů na spotřebu vody.

  • (Jedno)páková kuchyňská baterie

Tento typ kuchyňské baterie se směšovačem pro horkou a studenou vodu je jednou z nejpohodlnějších možností na trhu. Síla proudu a požadovaná teplota vody se nastavují intuitivně pomocí páky. Jednopáková baterie je ideálním řešením, pokud nemáte myčku nádobí a nádobí myjete ručně.

Neméně důležité je, že tato baterie ušetří až o 30 % více vody než kohoutková baterie. Často je také vybavena dalšími funkcemi, které zvyšují komfort a ušetří ještě více peněz.

  • Kohoutková kuchyňská baterie

Tento model baterie má dva samostatné kohoutky pro teplou a studenou vodu. Pro dosažení optimální teploty je třeba manévrovat s oběma kohoutky, což může být poněkud těžkopádné a vede k velkému plýtvání vodou. To se samozřejmě následně promítá do vyšších účtů.

Nespornou výhodou kohoutkových baterií je jejich design. Takový model bude dobrým řešením v kuchyni inspirované retro stylem, kde se o mytí nádobí stará hlavně myčka.

  • Elektronická (bezdotyková) kuchyňská baterie

Jedná se o nejhygieničtější a nejúspornější variantu, i když se v kuchyni nesetkává s takovou oblibou jako v koupelně. Tato baterie nevyžaduje od uživatele žádné složité manévry – stačí jen umístit ruce pod výtokovou trubici a senzor automaticky spustí proud vody. Když se ruce oddálí, voda téct přestane. 

Elektronická baterie je dobrou volbou, pokud chcete snížit výdaje a dbáte na životní prostředí. Podle statistik tento model ušetří až dvakrát více vody než tradiční baterie (s kohoutky)! Teplotu vody lze snadno nastavit pohybem páčky nebo příslušnými tlačítky.

Většina „chytrých“ kuchyňských zařízení kombinuje moderní a tradiční řešení. Vodu lze pustit bezdotykově, pomocí páčky nebo dotykem baterie či výtokové trubice. U takových modelů je obvykle nastaveno, jak dlouho voda teče – standardně 6 až 15 sekund. Po uplynutí této doby se voda automaticky vypne (nastavení však lze snadno změnit).

Důležité výtokové ramínko 

Na pohodlné používání kuchyňské baterie má také významný vliv výtokové ramínko, neboli trubice, z níž vytéká voda. Doporučujeme ji vybírat s ohledem na činnosti, které v kuchyni běžně vykonáváte. Na výběr máte mimo jiné: 

  • Kuchyňská baterie s pevným výtokovým ramínkem

Standardní model určený spíše do kuchyně, která se používá poměrně sporadicky. Pevná výtoková trubice ztěžuje důkladné umytí a opláchnutí dřezu. Může být také nepohodlná, pokud dřez používáte při přípravě jídla (např. při cezení těstovin nebo brambor).

  • Kuchyňská baterie s otočným výtokovým ramínkem

Je velmi praktická a žádoucí v běžně používané kuchyni. Lze ji libovolně otáčet a nastavovat podle momentálních potřeb. Je nezbytná, pokud máte dřez se dvěma komorami.

  • Kuchyňská baterie se sklopným výtokovým ramínkem (pod okno)

Tento typ přijde vhod, když je dřez situovaný pod oknem, které je občas potřeba otevřít dokořán (např. abychom ho umyli nebo abychom v kuchyni vyvětrali). Ramínko je možné snadno oddělat nebo ohnout, aby nezavadilo o rám.

  • Kuchyňská baterie s vytahovací sprškou

Velmi praktický model s koncovkou, kterou lze v případě potřeby vysunout (až na 150 cm). To se může hodit, když potřebujeme umýt větší nádobí nebo nalít vodu do velkého hrnce.

  • Kuchyňská baterie se sprškou spirálovitého tvaru

Jedná se o špičkovou baterii v rámci své třídy. Dobře se hodí k mělkým dřezům (hloubka přibližně 15 cm). Umožňuje snadné mytí i větších hrnců.

  • Kuchyňská baterie oblouková 

Tento model bude také dobře fungovat i s poměrně mělkými dřezy (16–18 cm), ale jelikož se nad dřezem naklání více než předchozí model, může poněkud omezit manévrovací prostor.

  • Kuchyňská baterie s flexibilním výtokovým ramínkem

Je velmi pohodlná a praktická. Ohýbá se do všech směrů, umožňuje snadné mytí všech druhů nádobí a dostane se do každého rohu dřezu.

Druhy materiálů kuchyňských baterií

Kuchyňská baterie je vystavena všem druhům poškození, různým nárazům a neustálým dotykům špinavých rukou. Z tohoto důvodu se také vyplatí věnovat čas výběru vhodného materiálu, který pokrývá její povrch. V této kategorii jsou nejoblíbenější:

  • Chromované (kovové) baterie

Nejčastější volba uživatelů. Jsou pevné, odolné a univerzální. Najdou uplatnění v jakékoliv kuchyni – ať už klasické nebo moderní. Standardní povrchová úprava je lesklá nebo matná. Lesklé baterie jsou působivější, ale na jejich povrchu se častěji objevují stopy po zaschlé vodě, po mycích prostředcích a otiscích rukou.

  • Granitové baterie

I když nám název napovídá něco jiného, obvykle nebývají vyrobeny z granitu (tj. žuly), svým vzhledem pouze připomínají jeho strukturu. Jsou odolné vůči poškození a poškrábání a na jejich povrchu nejsou vidět skvrny ani otisky prstů. Vypadají velmi dobře v kombinaci s granitovým dřezem zejména v interiérech v minimalistickém a industriálním stylu.

  • Keramické baterie

Jsou nejtrvanlivější a nejodolnější vůči různým druhům poškození. Pokud hledáte dlouhodobé řešení, keramická baterie bude dobrá volba.

Kuchyňské baterie – další funkce a příslušenství

Kuchyňské baterie mohou být jednoduché nebo mohou být vybaveny celou řadou doplňkových příslušenství, jako je např. vestavěná nádobka na mycí prostředek, elektronická regulace teploty nebo LED osvětlení, které ukazuje teplotu vody a chrání před opařením (podle teploty vody svítí konec výtokové trubice červeně, zeleně nebo modře).

Za zmínku stojí zejména kuchyňská baterie s vodním filtrem. Díky inovativnímu systému tvořenému uhlíkovou kartuší a filtrem odstraňuje veškeré nečistoty, které voda pohlcuje při průtoku vodovodním potrubím. Pokud se zdráháte pít vodu z kohoutku, mohla by to být volba právě pro vás. Důležité je, že celý systém je kompaktní a bez problémů se vejde do skříňky pod dřezem.

Kuchyňské baterie a úspora vody

Voda se pomalu, ale jistě stává nedostatkovým zbožím a poplatky za ni rostou bleskovým tempem. Při nákupu kuchyňské baterie se vyplatí pouvažovat nad tím, jak můžeme minimalizovat zbytečné plýtvání vodou a udržet účty na stabilní a přijatelné úrovni.

  • Především se vyplatí zvolit model s keramickou kartuší – je odolnější a těsní lépe než plastová kartuše.
  • Dobrou volbou je baterie s termostatem, který nám umožňuje udržovat konstantní (námi nastavenou) teplotu vody. Díky němu nemusíme dlouho manévrovat kolem kohoutků, zbytečně nechávat vodu téct a snažit se nastavit optimální teplotu při každém použití dřezu. V tomto případě šetříme jak vodu, tak energii, takže výhody jsou dvojnásobné. Podobné výhody má i vodovodní baterie s ohřívačem. Zde můžeme dosáhnout teploty vroucí vody, aniž bychom museli vodu dodatečně ohřívat.
  • Velmi úsporné jsou baterie vybavené režimem Eco, který omezuje maximální průtok vody, např. na 5–7 litrů za minutu. Tento režim se obvykle aktivuje speciálním tlačítkem umístěným na boční nebo zadní straně baterie.

Pokud dáváte přednost jednoduššímu modelu baterie, dokupte si k ní perlátor, neboli malé sítko umístěné na výtoku. Jemně provzdušňuje vodu, navíc díky němu spotřebujeme méně vody (v průměru o 15 nebo až dokonce 60 %!).

Předchozí Osvětlení v koupelně

V současných trendech bydlení koupelna již dávno neplní pouze hygienickou a sanitární funkci. Proto dnes dbáme na to, aby byla elegantním a zároveň příjemným místem odpočinku. Hranice mezi koupelnou a koupelnovou místností se stírá a funkce koupelnové místnosti jsou vidět i v těch nejmenších koupelnách. Abychom tohoto efektu dosáhli, je třeba věnovat pozornost osvětlení, tedy jednomu z nejdůležitějších aspektů.

Následující 5 tipů, jak vybrat to nejlepší umyvadlo na desku

Koupelna je jednou z nejdůležitějších místností v domě. Komfort užívání a styl interiéru závisí na řešeních použitých při jeho uspořádání. Rekonstrukce koupelny se provádí poměrně zřídka a proto je dobré si dát záležet na každém aspektu projektu. Při přemýšlení o různých věcech týkajících se uspořádání koupelny nemůžete zapomenout na umyvadlo. V současné době jsou velmi oblíbené umyvadla na desku . Jde o moderní a mimořádně praktické řešení do malých i velkých interiérů. Poradíme, jak vybrat ten nejlepší model pro vaši koupelnu.

Stojí za přečtení

  • Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů
    Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů

    Malá koupelna vyžaduje nejen velmi přesné funkční uspořádání, ale také důležité estetické úpravy. Díky nim bude i malá místnost působit prostorně. Poradíme vám, jak můžete malou koupelnu opticky zvětšit.

    Čtěte dál
  • Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické
    Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické

    Dobře navržené osvětlení koupelny by mělo kombinovat tři aspekty: centrálnost, funkčnost a dekorativnost. Přestože v menší místnosti může být náročné najít správné řešení (obzvlášť z estetického hlediska), známe osvědčené způsoby, jak vybrat dokonalé osvětlení do koupelen v různých stylech.

    Čtěte dál
  • Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru
    Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru

    Koupelnové organizéry v sobě spojují několik neocenitelných výhod. Výrazně zvětšují úložný prostor. Umožňují zlepšit organizaci koupelny a zařídit tak funkčnější interiér bez velkých nákladů. Jsou také skvělými spojenci při udržování pořádku. Díky nim budete mít veškerou kosmetiku, toaletní potřeby nebo čisticí prostředky vždy po ruce a současně ne nutně na očích.

    Čtěte dál
  • Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?
    Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?

    Tropická vegetace, přírodní materiály, uklidňující barvy a uspořádání napomáhající najít vnitřní klid. Toto není popis moderního lázeňského resortu, ale nástin koupelny inspirované jedinečnou atmosférou Bali. Jak si můžeme takové aranžmá vytvořit u sebe doma? Zde je několik návrhů!

    Čtěte dál