PŘES 100 000 PRODUKTŮ

BEZPEČNÉ NÁKUPY

ATRAKTIVNÍ CENY

PROFESIONÁLNÍ PORADENSTVÍ

Nav switch
Menu

5 tipů, jak vybrat to nejlepší umyvadlo na desku

dvě bílá kulatá umyvadla na desku

Koupelna je jednou z nejdůležitějších místností v domě. Komfort užívání a styl interiéru závisí na řešeních použitých při jeho uspořádání. Rekonstrukce koupelny se provádí poměrně zřídka a proto je dobré si dát záležet na každém aspektu projektu. Při přemýšlení o různých věcech týkajících se uspořádání koupelny nemůžete zapomenout na umyvadlo. V současné době jsou velmi oblíbené umyvadla na desku . Jde o moderní a mimořádně praktické řešení do malých i velkých interiérů. Poradíme, jak vybrat ten nejlepší model pro vaši koupelnu.


Krok 1 – velikost a tvar. Jaké jsou typy umyvadel na desku ?

Před rekonstrukcí koupelny musí každý investor udělat spoustu důležitých rozhodnutí. Sprcha se sprchovou vaničkou nebo bez ní? Bodové osvětlení nebo pouze centrální? Obyčejné dlaždice nebo nějaký bláznivý vzor? Umyvadlo na desku nebo zápustné ?

Někteří lidé se s těmito výzvami vypořádají sami, někteří budou potřebovat pomoc designéra. Každý z nich by však měl dobře znát možnosti, které v současnosti nabízejí výrobci armatur a vybavení.

V tomto návodu si na téma zvolíme velmi oblíbené umyvadla na desku . Jsou nejen módní, ale i praktické. Umožňují vám uspořádat prostor pod deskou pro uložení koupelnových výrobků.

Na výběr je mnoho tvarů těchto umyvadel:

  • kulaté
  • obdélníkové
  • čtvercové
  • oválné
  • nepravidelného tvaru

Při konečném rozhodování je třeba zvážit celý design koupelny. Umyvadlo na desku s baterií by mělo doplnit aranžmá a zdůraznit jeho styl. Když v místnosti převládají oválné a zaoblené tvary, dobrým řešením jsou kulaté nebo oválné umyvadla na desku . Do moderních interiérů, kde převládají minimalistické a jednoduché linie, se lépe hodí tvary čtvercové nebo obdélníkové.

Krok 2 - materiál. Z čeho může být moderní umyvadlo na desku vyrobené?

Výrobci koupelnových armatur nabízejí svým zákazníkům nejen umyvadla různých tvarů. Tento interiérový designový prvek může být vyroben z různých materiálů. Vybrat ten správný tak není snadný úkol. Před rozhodnutím je dobré si položit otázku: má umyvadlo ladit s aranžmá, nebo naopak má plnit dekorativní úlohu?

  • Nejoblíbenější jsou keramické umyvadla. Jsou snadno dostupné, mají mnoho tvarů a vystupují v různých cenových kategoriích. Je snadné je uspořádat v koupelně v jakémkoli stylu, protože jsou docela neutrální. Nejběžnější jsou bílé modely, ale najdete i černé nebo malované, barevné vzory.
  • Velmi oblíbené jsou skleněné umyvadla. Jsou vizuálně extrémně lehké, nezatěžují styling koupelny. Mohou být zcela hladké a průhledné, imitující křišťál, s reliéfními vzory, stříbrné i zlaté. Toto velmi zajímavé řešení má však nevýhodu. Takové umyvadlo se jen těžko udržuje v dokonalé čistotě – zvláště v místech, kde je voda z kohoutku velmi tvrdá.
  • Konglomerátové umyvadla jsou velmi elegantním řešením. Jsou ideální do interiérů ve vyšším standardu. Materiál, ze kterého jsou vyrobeny, je extrémně odolný vůči mechanickému poškození, poškrábání a vyšším teplotám. Jsou však dražší než keramické modely.
  • Kovová umyvadla vypadají dobře v koupelnách v industriálním stylu. Rozhodně hrají první housle v aranžmá a jsou ústředním bodem místnosti. Zajisté padnou do oka každému, kdo se jen na okamžik podívá do koupelny. Stejně jako u skleněných umyvadel je však obtížné je udržovat v čistotě. Jsou také nejdražší z dostupných možností.

Krok 3 – funkčnost. Jakou baterii zvolit k umyvadlu na desku?

Moderní umyvadla na desku – stejně jako ostatní prvky v koupelně – by měla být nejen estetická a uspořádaně ucelená, ale především funkční. I ten nejkrásnější model nebude správnou volbou, pokud jeho používání bude nepohodlné a problematické.
Jedním z hlavních problémů ohledně funkčnosti je správné umístění umyvadlové baterie.

  • Nejjednodušším a nejlevnějším řešením jsou umyvadla s otvorem v horní části. Toto je místo pro umyvadlové baterie . Nejedná se sice o nijak zvlášť designové modely, ale svou roli plní dobře a umožňují se vejít do menšího rozpočtu.
  • Zajímavější variantou jsou umyvadla na desku bez otvoru pro baterii. Dobře fungují v moderních interiérech ve vyšším standardu. Osloví především lidi, kteří mají rádi elegantní řešení.

Kam lze v tomto případě umístit umyvadlovou baterii? Jsou dvě možnosti. První je model s montážem na desku. Druhým je podmítková baterie.
První možnost umožňuje častější výměnu baterií a opravy v instalaci bez nutnosti kutí stěn. Ve druhém případě může být nutné při poruše vytvořit otvory v dlaždicích. Umyvadlové baterie obou typů jsou dražší než ty montované přímo na umyvadlo. Jsou však tvarově zajímavější a módnější.

Krok 4 – ergonomie. V jaké výšce má být umyvadlo na desku? 

Jak nainstalovat umyvadlo na desku ? Nejprve je nutné určit vhodnou výšku, ve které by měl být tento prvek koupelny umístěn. Na tom závisí komfort používání umyvadla.

Pro běžného uživatele se doporučuje instalovat misku ve výšce 85-90 cm od podlahy. Toto standardní řešení bude fungovat ve většině koupelen. Je však třeba připomenout, že výška všech prvků v koupelně, jako jsou umyvadla, závěsné WC mísy nebo koupelnová zrcadla , by měla být přizpůsobena potřebám jejích uživatelů.

Krok 5 - montáž. Jak nainstalovat umyvadlo na desku ?

Přestože dokončení rekonstrukce koupelny může být komplikované, instalace umyvadla na desku rozhodně taková není. Postupujte podle některých našich tipů, abyste tento úkol rychle zvládli.

Nejprve položte umyvadlo na desku a pečlivě určete místo, kam se má připojit. Nejčastěji je to samotný střed nábytku, protože takto vypadá nejlépe. Dobré je také určit vzdálenost umyvadla od okraje desky. Pokud je umístěn příliš blízko, nebude to vypadat dobře. Na druhou stranu pokud bude moc daleko, tak může to ztížit používání. V případě mělkých desek můžete zvolit dokonce model umyvadla přiléhající ke stěně.

Jakmile už máte umyvadlo na ideálním místě, nezapomeňte označit, kde by měl být otvor na desce. Poté je třeba vyjmout armaturu a vyříznout otvor pro odtok. V případě stojánkové baterie by i pro ni měl být připraven malý otvor.

Když skončíme s vyřezáváním otvorů, položíme umyvadlo a jeho spojení s deskou utěsníme silikonem. Díky tomu se voda a nečistoty nedostanou pod mísu a nepoškodí povrch nábytku.

Připevněné a utěsněné umyvadlo stačí pouze připojit k instalaci. Pokud je pro nás montáž sifonu, baterie a dalších prvků tohoto typu příliš náročná, je lepší využít pomoci instalatéra. Těsnost je v tomto případě nejdůležitější. Nikdo nemá rád zaplavenou koupelnu.

Předchozí Jak vybrat kuchyňskou baterii?

Stojánková, nástěnná nebo podomítková kuchyňská baterie? Jak vybrat nejlepší model? Čemu je třeba věnovat pozornost před nákupem? Na to se teď spolu podíváme.

Následující Ekologická koupelna s bateriemi Ferro!

Koupelna podobně jako kuchyně je místem v domě, kde spotřebujeme nejvíce vody. Přírodní zdroj, jehož nedostatek je již nyní pociťován na mnoha místech po celém světě. K záchraně naší planety může přispět každý z nás, a i když se to nezdá, není to až tak těžký úkol, protože stačí správné návyky a investice do moderních technologií v úsporných koupelnových baterií. Objevte nabídku Ferro-baterií z řady Verdeline, které vám umožní šetřit vodou a snižovat spotřebu energie nutnou k jejímu ohřevu, což výrazně snížuje náklady domácnosti.

Stojí za přečtení

  • Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů
    Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů

    Malá koupelna vyžaduje nejen velmi přesné funkční uspořádání, ale také důležité estetické úpravy. Díky nim bude i malá místnost působit prostorně. Poradíme vám, jak můžete malou koupelnu opticky zvětšit.

    Čtěte dál
  • Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické
    Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické

    Dobře navržené osvětlení koupelny by mělo kombinovat tři aspekty: centrálnost, funkčnost a dekorativnost. Přestože v menší místnosti může být náročné najít správné řešení (obzvlášť z estetického hlediska), známe osvědčené způsoby, jak vybrat dokonalé osvětlení do koupelen v různých stylech.

    Čtěte dál
  • Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru
    Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru

    Koupelnové organizéry v sobě spojují několik neocenitelných výhod. Výrazně zvětšují úložný prostor. Umožňují zlepšit organizaci koupelny a zařídit tak funkčnější interiér bez velkých nákladů. Jsou také skvělými spojenci při udržování pořádku. Díky nim budete mít veškerou kosmetiku, toaletní potřeby nebo čisticí prostředky vždy po ruce a současně ne nutně na očích.

    Čtěte dál
  • Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?
    Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?

    Tropická vegetace, přírodní materiály, uklidňující barvy a uspořádání napomáhající najít vnitřní klid. Toto není popis moderního lázeňského resortu, ale nástin koupelny inspirované jedinečnou atmosférou Bali. Jak si můžeme takové aranžmá vytvořit u sebe doma? Zde je několik návrhů!

    Čtěte dál