PŘES 100 000 PRODUKTŮ

BEZPEČNÉ NÁKUPY

ATRAKTIVNÍ CENY

PROFESIONÁLNÍ PORADENSTVÍ

Nav switch
Menu

Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?

Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?

Tropická vegetace, přírodní materiály, uklidňující barvy a uspořádání napomáhající najít vnitřní klid. Toto není popis moderního lázeňského resortu, ale nástin koupelny inspirované jedinečnou atmosférou Bali. Jak si můžeme takové aranžmá vytvořit u sebe doma? Zde je několik návrhů!


Čím se koupelna ve stylu Bali vyznačuje?

Koupelna ve stylu Bali je zvláštní kombinací exotiky, eko trendů a spirituality. Trochu připomíná styl „Boho“, ale používá mnohem méně barev a blýskavých ozdůbek, kombinujících slovanskou kulturu s orientální. Trend, který navozuje atmosféru oblíbeného ostrova z indonéského souostroví Malé Sundy, láká svou lehkostí, volností a úzkým sepětím s přírodou. Připomíná prázdninové výpravy, ale činí tak velmi decentním, nevtíravým způsobem.

Díky správné souhře barev, materiálů a doplňků je možné proměnit koupelnu z obyčejné místnosti v příjemnou oázu dokonalého odpočinku a klidu.

Barvy ve stylu Bali v koupelně

Koupelna v balijském stylu by měla odrážet atmosféru tropického ostrova, proto byste měli při výběru barev zůstat u přírodních odstínů. Nejbezpečnějším základem bude bílá, neutrální šedá nebo jemné odstíny béžové. Dobře budou fungovat také slunečné žluté, jemné pískové, rozředěné modré a tyrkysové odstíny. Můžete také sáhnout po výrazných zemitých barvách – jemně hnědé, tmavě čokoládové, nevtíravé okrové, khaki nebo sytě smaragdové. Důležité je zvolit barvy harmonicky a mít na paměti celkový design. Koupelna v balijském stylu má být prostorem, který napomáhá relaxaci, klidu a smysluplnému trávení volného času.

Koupelna ve stylu Bali – potřebné materiály

Stejně důležitý jako barvy je i pečlivý výběr povrchových materiálů. Idylku Bali nejlépe podtrhují organické materiály, které jsou úzce spjaty s přírodou. Proto by v balijské koupelně mělo kralovat dřevo, nejlépe v teplých barvách, jež navozují pocit větší útulnosti a klidu. Můžete se rozhodnout pro dřevěnou podlahu, obložit část stěny deskami nebo se poohlédnout po dřevěném nábytku a doplňcích.

Pokud je přírodní dřevo nad vaše finanční možnosti nebo se chcete vyhnout pracné péči a impregnaci, vsaďte na kvalitní imitaci. Materiály s imitací dřeva dokonale napodobují přírodní surovinu a jejich každodenní používání je méně náročné.

Dalším materiálem, který se skvěle hodí do balijské koupelny, je kámen. Jeho drsnou strukturu lze kombinovat s hladkým dřevem nebo prostě se světlými stěnami a nábytkem. To se určitě zalíbí těm, kteří ocení surové úsporné povrchy. 

Kromě dřeva a kamene atmosféru koupelny ve stylu Bali dokonale podtrhnou i jemnější materiály:

  • bambus
  • ratan
  • proutí
  • mořská tráva
  • juta
  • len
  • keramika

Z prvních tří můžete mít nábytek, z dalších inspirativní doplňky a textilie příjemné na dotek.

Koupelnový nábytek ve stylu Bali

Interiéry inspirované ostrovem Bali se mohou značně lišit – mohou se vyznačovat skromnější povrchovou úpravou s nádechem minimalismu, nebo si nás naopak podmanit svou bujnou exotikou. Jejich společným jmenovatelem je lehký, ažurový nábytek, který by se měl objevit jako povinný prvek designu. Zde bychom rádi dodali, že proutěný, ratanový nebo bambusový nábytek může, ale nemusí tvořit většinu vybavení koupelny. Klidně může tvořit menšinu vybavení.

K vytvoření atmosféry Bali stačí pohodlná ažurová komoda, jedna nebo dvě proutěné koupelnové skříňky nebo třeba tkaný paraván, který decentně oddělí prostor vany od zbytku koupelny.

Vybavení koupelny ve stylu Byli

A co další vybavení koupelny? Atmosféra Bali nemá pevně daný rámec, ale – s ohledem na pohodlí při používání – je nejlepší volit armatury s jemnými liniemi a uhlazenými tvary, které jsou přirozeně spojeny s útulností a snadno se čistí.

Pokud máte větší koupelnu, určitě vsaďte na pohodlnou volně stojící vanu. Koupel s vonnými olejíčky v okvětních plátcích čerstvých květů je jedním z charakteristických znaků balijských spa. Proto stojí za to přenést ho k sobě domů.

Volně stojící vana nepřipadá v úvahu? Vyberte si klasickou nástěnnou vanu nebo pohodlnou sprchu bez sprchové vaničky. Komfortní sprchový kout typu walk-in nebo klasický uzavíratelný model (vymezený hladkými skleněnými tabulemi) opticky zvětší prostor a dodá koupelně požadovanou světlost. Lehkost a subtilnost zajistí také závěsné modely toalet a bidetů a hladká koupelnová umyvadla s mírně zaoblenými hranami.

Nezapomeňte, že styl Bali není jen o zajímavém designu, ale také o ekologii a udržitelnosti. Při výběru armatury dbejte na to, aby šetřila elektrickou energii a vodu. Vanová nebo sprchová baterie s termostatem či perlátorem, bezdotykové spínače, záchodová mísa s omezovačem průtoku vody jsou jen některá z dostupných řešení, která jsou šetrnější nejen k životnímu prostředí, ale i k naší peněžence.

Doplňky navozující atmosféru Bali

Typickým znakem balijských interiérů jsou charakteristické doplňky, které umně spojují exotiku se spiritualismem. Pokud chcete tento styl ztvárnit ve své koupelně, postarejte se především o to, abyste měli dostatek rostlin. Bez nich totiž nebude balijské aranžmá úplné.

Jaké rostliny vybrat do koupelny? Určitě takové, které statečně odolávají specifickému mikroklimatu místnosti. Musí mít rády teplo, vlhko a spokojit se s omezeným množstvím světla (pokud má vaše koupelna malé okno nebo nemá žádné). Skvělou volbou by proto byly: kulkas zamiolistý, toulitka, toulcovka, kapradiny, ale i sanseviera, břečťan nebo palmy.

Kromě rostlin mohou být součástí koupelny v balijském stylu také:

  • pletené košíky na doplňky
  • proutěné koše na prádlo
  • dřevěné nebo keramické stojany na kadidlo a svícny na svíčky
  • oblázky a mušle přivezené z exotických cest
  • figurky Buddhy
  • měkké rohožky z juty, vlny nebo bavlny

Možností je hodně, ale nezapomeňte, že klíčem ke zdařilému aranžmá je umírněnost. Koupelna by měla být především pohodlná při používání, přehledná a funkční. Nadbytek různých vychytávek a dekorací může příliš zahltit interiér a pravděpodobně nepřispěje k získání klidu a harmonie.

Na závěr je třeba vybrat správné osvětlení koupelny. Můžete se rozhodnout pro lehká ažurová stínidla, stylová kovová svítidla nebo diskrétní bodová světla. Osvětlení by mělo podtrhnout uklidňující charakter interiéru a vytvořit tu správnou intimní atmosféru.

 

Předchozí Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru

Koupelnové organizéry v sobě spojují několik neocenitelných výhod. Výrazně zvětšují úložný prostor. Umožňují zlepšit organizaci koupelny a zařídit tak funkčnější interiér bez velkých nákladů. Jsou také skvělými spojenci při udržování pořádku. Díky nim budete mít veškerou kosmetiku, toaletní potřeby nebo čisticí prostředky vždy po ruce a současně ne nutně na očích.

Následující Koupelna ve francouzském stylu

Koupelna ve francouzském stylu je elegantní a pohodlná. Láká svou palácovou nádherou a vytříbeností. Přečtěte si, jak ji zařídit ve velkých i malých prostorách.

Stojí za přečtení

  • Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů
    Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů

    Malá koupelna vyžaduje nejen velmi přesné funkční uspořádání, ale také důležité estetické úpravy. Díky nim bude i malá místnost působit prostorně. Poradíme vám, jak můžete malou koupelnu opticky zvětšit.

    Čtěte dál
  • Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické
    Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické

    Dobře navržené osvětlení koupelny by mělo kombinovat tři aspekty: centrálnost, funkčnost a dekorativnost. Přestože v menší místnosti může být náročné najít správné řešení (obzvlášť z estetického hlediska), známe osvědčené způsoby, jak vybrat dokonalé osvětlení do koupelen v různých stylech.

    Čtěte dál
  • Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru
    Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru

    Koupelnové organizéry v sobě spojují několik neocenitelných výhod. Výrazně zvětšují úložný prostor. Umožňují zlepšit organizaci koupelny a zařídit tak funkčnější interiér bez velkých nákladů. Jsou také skvělými spojenci při udržování pořádku. Díky nim budete mít veškerou kosmetiku, toaletní potřeby nebo čisticí prostředky vždy po ruce a současně ne nutně na očích.

    Čtěte dál
  • Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?
    Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?

    Tropická vegetace, přírodní materiály, uklidňující barvy a uspořádání napomáhající najít vnitřní klid. Toto není popis moderního lázeňského resortu, ale nástin koupelny inspirované jedinečnou atmosférou Bali. Jak si můžeme takové aranžmá vytvořit u sebe doma? Zde je několik návrhů!

    Čtěte dál