PŘES 100 000 PRODUKTŮ

BEZPEČNÉ NÁKUPY

ATRAKTIVNÍ CENY

PROFESIONÁLNÍ PORADENSTVÍ

Nav switch
Menu

Koupelna ve francouzském stylu

Koupelna ve francouzském stylu

Koupelna ve francouzském stylu je elegantní a pohodlná. Láká svou palácovou nádherou a vytříbeností. Přečtěte si, jak ji zařídit ve velkých i malých prostorách.


Je světlá, elegantní a velmi luxusní. Zapůsobí svou distingovanou symetrií, pečlivě vybraným vybavením a sofistikovanými doplňky. Dovedně kombinuje prvky různých trendů a spojuje je do jednoho vkusného celku. Koupelna ve francouzském stylu je zajímavou alternativou k oblíbeným moderním a industriálním koupelnám. Zde je několik návrhů, jak ji zařídit.

Čím se koupelna ve francouzském stylu vyznačuje?

Ne nadarmo je francouzská koupelna spojována s palácovou nádherou, rafinovaností a noblesou. Ve velké míře vychází z rokoka, baroka a vrcholného klasicismu, tedy ze stylů, které se vyskytovaly na dvorech francouzských panovníků, např. Ludvíka XV. a Ludvíka XVI. Ačkoliv se může se zdát, že taková koupelna bude přehnaná a strojená, není tomu tak. Inspirace těmito okázalými epochami je zde jasně patrná, ale modernost a pohodlí vedou.

Navzdory široké škále estetických řešení existuje několik společných kompozičních prvků francouzského stylu, díky nimž je snadno rozpoznatelný mezi ostatními designovými trendy. Mezi ně patří např.:

  • výrazná symetrie v kompozici interiéru
  • ušlechtilé materiály – včetně kamene, mramoru, dřeva, leštěného kovu
  • přítomnost starožitností nebo nábytku ve starožitném stylu
  • rafinované elegantní povrchové úpravy stěn
  • křišťálové lampy
  • okouzlující látky
  • noblesní keramika a koupelnové armatury

Francouzský styl v koupelně – materiály a dominující barvy

V koupelně ve francouzském stylu převládají světlé barvy, které dodávají interiéru lehkost a vzdušnost. Prim samozřejmě hraje bílá, jež místnost nejlépe prosvětlí a dodá interiéru požadovanou svěžest. Může se zde použít také écru, velmi jemné odstíny šedé nebo jemné tlumené pastelové barvy (především modrá nebo zelená).

Místo tradičních keramických kachliček jsou stěny zdobeny vkusnými tapetami s nenápadným vzorem či světlým obložením. Velmi oblíbeným povrchovým prvkem jsou dekorativní štuky nebo bílé anglické panely, které koupelně dodávají palácový vzhled. Hranice mezi stěnami a stropem se často vyznačuje hladkou bílou římsou, která rovněž pomáhá zakrýt drobné nerovnosti povrchu.

Při zařizování francouzského interiéru lze také sáhnout po přírodním kameni. S ním koupelna získá trochu chladnější, sofistikovanou eleganci s lehkým nádechem moderního dekoru.

Podlahu lze pokrýt jak klasickou dlažbou ve světlých tónech, tak i velkoformátovými mramorovými deskami nebo přírodními prkny (případně dlažbou imitující dřevo). Do větších koupelen se skvěle hodí elegantní černobílý šachovnicový vzor, který je jedním z charakteristických znaků francouzského stylu.

Armatura a koupelnový nábytek ve francouzském stylu

Donedávna byly volně stojící vany (často dvoumístné) s retro nádechem nezbytnou součástí koupelen ve francouzském stylu. Bohatě zdobené stylizované nohy dodávaly interiérům luxusní nádech a prozrazovaly inspiraci dvorskou módou. Dnes jsou ve francouzských koupelnách elegantní volně stojící vany stále častěji umístěny přímo na podlaze. Někdy jsou dokonce nahrazovány sprchovými kouty (pokud je vnitřní prostor omezený a neumožňuje umístění pohodlné vany).

Zbytek koupelnové keramiky – umyvadla, WC mísy, bidety – musí povinně zachovat klasický, distingovaný charakter. Nesmí být výstřední a příliš poutat pozornost. Je také nejlepší, když jsou v bílé barvě, aby interiér zůstal přiměřeně lehký a svěží. Umyvadla do francouzské koupelny je vhodné instalovat v párech. To zvyšuje funkčnost interiéru a zdůrazňuje symetrii, která je v tomto stylu obzvláště žádoucí.

Francouzský nádech dodávají také vanové a umyvadlové baterie v retro stylu a osobitý koupelnový nábytek. Takový nábytek, který se obvykle nachází v jiných domácích prostorách, tj. těžké komody, konzoly na zakřivených nohách nebo sametem potažené židle.

 

Francouzské doplňky do koupelny – co zvýrazní atmosféru interiéru?

V koupelně ve francouzském stylu nesmí chybět ani výrazné dekorace, textilie a drobnosti, které jasně naznačují inspiraci královskou elegancí a vytříbenou nádherou. Co by se zde mělo objevit?

  • zrcadlo (nebo zrcadla) v bohatě zdobeném rámu, nejčastěji ve zlaté nebo bílé barvě, méně často ve stříbrné, šedé nebo bronzové,
  • dekorativní křišťálový lustr nebo skleněná závěsná lampa, která zajistí dostatečné osvětlení interiéru,
  • stylizovaná nástěnná svítidla vedle zrcadla, která ladí s hlavním zdrojem světla,
  • vkusné obrazy, grafiky nebo černobílé fotografie v ozdobných nebo naopak velmi decentních rámech,
  • lehké průsvitné závěsy volně splývající k zemi nebo případně světlé římské rolety,
  • pečlivě vybrané drobnosti rozmístěné na desce pod umyvadlo nebo konzole – ozdobné lahvičky na parfémy, zdobené krabičky, sošky atd.,
  • načechrané koberce kolem vany,
  • čerstvé květiny ve vázách nebo jednotlivé rostliny v květináčích.

Jak zařídit malou koupelnu ve francouzském stylu?

Francouzský styl má rád velké, vzdušné prostory, a proto se nejlépe hodí do velkých koupelen, které jsou stylizovány jako koupelnové pokoje. S trochou fantazie lze však některé prvky vnést i do menších interiérů.

Základem zařízení malé koupelny ve francouzském stylu je správná volba barev. Nejlepší volbou je klasická bílá, která jemně odráží světlo a opticky zvětšuje místnost. Aby interiér nebyl nudný, můžete se rozhodnout i pro jemný ornament na stěně, např. u umyvadel, nebo jednu ze stěn pokrýt světlou tapetou s decentním vzorem.

Významnou roli hrají také zrcadla. Kromě povinného modelu zavěšeného u umyvadla stojí za to zavést další, který dodá místnosti větší hloubku. Naším návrhem je velké obdélníkové zrcadlo nalepené na vnitřní straně dveří koupelny. Nezabere žádné místo, ale dokáže divy!

Pro větší prostornost je lepší zvolit místo klasického lustru decentní bílé bodové osvětlení a místo vany zvolit sprchový kout. Nejlepší je nenápadný sprchový kout bez vaničky, omezený pouze skleněnými tabulemi, ale v úvahu připadá i klasický model (např. rohový sprchový kout). Ostatní vybavení by mělo být omezeno na minimum. Stačí lehká komoda na zakřivených nožkách s prostorem na kosmetiku a ručníky a stylizovaná židle, na kterou si můžete pověsit župan. Na podlahu hoďte lehký huňatý koberec – dodá interiéru útulnost a zahřeje vám nohy po koupání.

Předchozí Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?

Tropická vegetace, přírodní materiály, uklidňující barvy a uspořádání napomáhající najít vnitřní klid. Toto není popis moderního lázeňského resortu, ale nástin koupelny inspirované jedinečnou atmosférou Bali. Jak si můžeme takové aranžmá vytvořit u sebe doma? Zde je několik návrhů!

Následující Volně stojící vana v ložnici? Nejnovější designové trendy

Současné interiéry se vyznačují jednoduchostí, funkčností a přehledností. Výrazně také roste zájem o neobvyklá řešení, která mění klasické rozdělení prostoru a stanovují nové hranice uspořádání. Příkladem tohoto fenoménu může být ložnice s volně stojící vanou – místem jako stvořeným pro odpočinek a péči o sebe. Fungoval by takový návrh v každé domácnosti? A je skutečně pohodlný a praktický, nikoliv jen okázalý a módní?

Stojí za přečtení

  • Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů
    Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů

    Malá koupelna vyžaduje nejen velmi přesné funkční uspořádání, ale také důležité estetické úpravy. Díky nim bude i malá místnost působit prostorně. Poradíme vám, jak můžete malou koupelnu opticky zvětšit.

    Čtěte dál
  • Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické
    Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické

    Dobře navržené osvětlení koupelny by mělo kombinovat tři aspekty: centrálnost, funkčnost a dekorativnost. Přestože v menší místnosti může být náročné najít správné řešení (obzvlášť z estetického hlediska), známe osvědčené způsoby, jak vybrat dokonalé osvětlení do koupelen v různých stylech.

    Čtěte dál
  • Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru
    Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru

    Koupelnové organizéry v sobě spojují několik neocenitelných výhod. Výrazně zvětšují úložný prostor. Umožňují zlepšit organizaci koupelny a zařídit tak funkčnější interiér bez velkých nákladů. Jsou také skvělými spojenci při udržování pořádku. Díky nim budete mít veškerou kosmetiku, toaletní potřeby nebo čisticí prostředky vždy po ruce a současně ne nutně na očích.

    Čtěte dál
  • Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?
    Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?

    Tropická vegetace, přírodní materiály, uklidňující barvy a uspořádání napomáhající najít vnitřní klid. Toto není popis moderního lázeňského resortu, ale nástin koupelny inspirované jedinečnou atmosférou Bali. Jak si můžeme takové aranžmá vytvořit u sebe doma? Zde je několik návrhů!

    Čtěte dál