PŘES 100 000 PRODUKTŮ

BEZPEČNÉ NÁKUPY

ATRAKTIVNÍ CENY

PROFESIONÁLNÍ PORADENSTVÍ

Nav switch
Menu

Volně stojící vana v ložnici? Nejnovější designové trendy

Volně stojící vana v ložnici? Nejnovější designové trendy

Současné interiéry se vyznačují jednoduchostí, funkčností a přehledností. Výrazně také roste zájem o neobvyklá řešení, která mění klasické rozdělení prostoru a stanovují nové hranice uspořádání. Příkladem tohoto fenoménu může být ložnice s volně stojící vanou – místem jako stvořeným pro odpočinek a péči o sebe. Fungoval by takový návrh v každé domácnosti? A je skutečně pohodlný a praktický, nikoliv jen okázalý a módní?


Vana v ložnici – chvilková móda nebo pohodlné řešení?

Vana v ložnici je trend, který neustále nabírá na popularitě. Dokáže si získat srdce svou neotřelostí, nekonvenčností a odvážným přístupem ke klasickému uspořádání. Velmi dobře se uplatní v moderním, avantgardním interiéru, přičemž poněkud mění proporce mezi ložnicí a koupelnou. V ložnici je umístěn jeden sanitární prvek (volně stojící vana), ale vše ostatní (WC, umyvadla atd.) zůstává ve standardním uspořádání nejlépe za zavřenými dveřmi. Jedná se o pohodlné řešení podporující relaxaci, aniž by bylo narušeno pohodlí členů domácnosti.

Je však třeba mít na paměti, že – navzdory zajímavému vzhledu – ložnice s volně stojící vanou není volbou pro každého. Bude dobře sloužit člověku žijícímu single, nicméně v případě páru může už být trochu problematická. Vyžaduje totiž velkou citlivost k potřebám a zvyklostem osob, které daný prostor sdílejí. Pokud mají podobný denní a noční režim, nebude ani jeden z nich toho druhého svou koupelí rušit při odpočinku. Jestliže se jejich režim liší, může toto zařízení v ložnici způsobit zbytečné napětí a frustraci. Než se tedy rozhodnete pro ložnici s volně stojící vanou, zvažte všechna pro a proti.

Hodí se volně stojící vana jen do velké místnosti?

Zařízení ložnice s volně stojící vanou vyžaduje hodně prostoru. Samotná postel a vana (byť malá) zabírají dost místa. K nim ještě musíme přidat vanové baterie, skříňku nebo poličku na noční prádlo a další nezbytné vybavení, které si přivlastní další centimetry.
Znamená to tedy, že se takové konstrukční řešení hodí jenom do obrovských místností? Ne nutně. Pohodlnou ložnici s volně stojící vanou lze vytvořit i v menším domě – ovšem pod podmínkou, že se rozhodnete prostor mírně přeorganizovat. Stačí odstranit některé stěny (např. určené pro samostatnou koupelnu nebo šatnu) nebo interiér rozdělit jinak. Vyplatí se to probrat s dobrým architektem, abyste se vyhnuli riziku dodatečných nákladů kvůli vadnému umístění konstrukce.

Odstranění nebo přesunutí stěn vytvoří dojem většího prostoru a umožní vaně lépe vyniknout. Při klasickém umístění by totiž ve stísněné koupelně neměla šanci plně ukázat své přednosti.

Na co je třeba myslet při zařizování ložnice s volně stojící vanou?

Pro úspěšné zařízení ložnice s volně stojící vanou je třeba mít na paměti několik důležitých bodů.

  • Prvním bodem je zjištění nosnosti stropu. Volně stojící vany váží desítky až stovky kilogramů – v závislosti na jejich velikosti a materiálu. Po napuštění vodou se jejich hmotnost může dokonce zdvojnásobit! Před instalací vany se ujistěte, že podlaha v ložnici toto zatížení unese. Pokud ne, je nutné ji odpovídajícím způsobem zpevnit, než se pustíte do dalších prací.
  • Druhým bodem je správná příprava podkladu. Již v počáteční fázi stavebních nebo renovačních prací je třeba rozhodnout, kde budou vana a vanová baterie stát. Do tohoto prostoru je totiž třeba zavést vodovodní potrubí a připravit odtokový otvor se spádem, který umožní volný odtok vody po koupeli.
  • Třetím bodem je ochrana povrchu před vlhkostí. Plochu kolem volně stojící vany je nejlepší obložit keramickými obklady nebo voděodolnými panely, ze kterých lze vodu snadno setřít. Stěna (nebo část stěny) v blízkosti vany by měla být obložena kachličkami nebo natřena voděodolnou barvou, případně polepena vkusnou tapetou vhodnou do koupelny. Pokud mají být vedle vany umístěny nějaké dřevěné prvky, měly by být řádně ošetřeny, aby je vlhkost nepoškodila (např. je můžete omylem postříkat při vylézání z vany).

Kam vanu v ložnici umístit?

Kam v ložnici postavit vanu tak, aby nám nepřekážela při každodenních činnostech a zároveň krásně doplňovala interiér? Možností je několik.

Pokud se v blízkosti ložnice nachází koupelna, kam můžeme situovat ostatní sanitární zařízení, lze volně stojící vanu umístit v její blízkosti, aby se nemuselo příliš zasahovat do vodovodních rozvodů. Pokud chcete vytvořit skutečně královský budoár a místnost je velmi prostorná, může volně stojící vana stát uprostřed ložnice a být jejím hlavním designovým prvkem.

V menších ložnicích je však lepší umístit volně stojící vanu ke stěně, aby nenarušovala proporce interiéru, nepůsobila příliš objemně a nezahltila prostor. Vhodným místem pro vanu v ložnici je také okolí okna (zejména jedná-li se o francouzské okno). Aby zůstala zachována intimní atmosféra a abyste nebyli vystaveni zvědavým pohledům sousedů, je vhodné instalovat závěsy nebo žaluzie (např. zakrývající spodní polovinu okna). Zajímavým řešením pro ložnice s volně stojící vanou jsou také přenosné paravány, které vám v případě potřeby umožní oddělit se od zbytku pokoje a vychutnat si koupel v soukromí.

V každém případě je třeba pamatovat na to, že vana nesmí být situována v blízkosti postele nebo čalouněného nábytku. I malé cákance mohou napáchat velké škody a fakticky zničit citlivější vybavení.

Volně stojící vana v ložnici – jaký model vybrat?

Hodí se do ložnice jakýkoliv model volně stojící vany? Teoreticky ano. Je však třeba mít na zřeteli, že klíčem k úspěšnému uspořádání pokoje je soulad a harmonie. Za základ v tomto případě považujeme design ložnice, jenž se od designu klasické koupelny liší.

Ložnice je místnost určená k odpočinku. Má přispívat ke zklidnění a relaxaci, a proto by sem měl být každý designový prvek vybírán pečlivě – s ohledem na tvar i barvu. Při zařizování ložnice s volně stojící vanou se poohlédněte po keramickém modelu, který decentně podtrhne zvolený design a nebude působit groteskně.

  • V ložnici vyvedené v teplých béžových a pískových odstínech se bude zajímavě vyjímat oválná bílá vana doplněná stříbrnými nebo zlatými koupelnovými bateriemi.
  • V moderních nebo industriálně laděných interiérech vypadají skvěle černé vany – kulaté, obdélníkové nebo s působivě zaoblenými liniemi v kombinaci s designovými bateriemi.
  • Styl glamour v ložnici nejlépe podtrhnou vany na stylizovaných nožičkách. Jak jinak než s retro bateriemi s oddělenými kohoutky pro teplou a studenou vodu.

Příslušenství do ložnice s volně stojící vanou

Posledním bodem, který je třeba zvážit při zařizování ložnice s volně stojící vanou, je výběr správného příslušenství. Klasické koupelnové skříňky tady nemusí nutně fungovat. Avšak některé koupelnové doplňky se určitě hodit budou. V těsné blízkosti vany by neměl chybět stylový věšák na ručníky, poličky na kosmetické přípravky nebo stoličky (např. na odložení županu). Mohou se hodit také nástěnná svítidla, která při koupání poskytují vhodné množství světla, a LED pásky, jež dokážou v ložnici vykouzlit jedinečnou intimní atmosféru.

Předchozí Koupelna ve francouzském stylu

Koupelna ve francouzském stylu je elegantní a pohodlná. Láká svou palácovou nádherou a vytříbeností. Přečtěte si, jak ji zařídit ve velkých i malých prostorách.

Následující Nejžhavější koupelnové trendy pro rok 2024. Ve třech rozpočtových variantách!

Koupelna je dnes v bytě plnohodnotnou místností – díky pečlivému a módnímu designu nezaostává ani za obývacím pokojem! Zaměřili jsme se proto na trendy, které určují charakter moderních projektů koupelen. Všechny lze přenést do vlastního domova, a to i bez velkých nákladů. Předkládáme vám několik návrhů, jimiž se můžete nechat inspirovat. Každý z nich ve třech cenových relacích!

Stojí za přečtení

  • Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů
    Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů

    Malá koupelna vyžaduje nejen velmi přesné funkční uspořádání, ale také důležité estetické úpravy. Díky nim bude i malá místnost působit prostorně. Poradíme vám, jak můžete malou koupelnu opticky zvětšit.

    Čtěte dál
  • Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické
    Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické

    Dobře navržené osvětlení koupelny by mělo kombinovat tři aspekty: centrálnost, funkčnost a dekorativnost. Přestože v menší místnosti může být náročné najít správné řešení (obzvlášť z estetického hlediska), známe osvědčené způsoby, jak vybrat dokonalé osvětlení do koupelen v různých stylech.

    Čtěte dál
  • Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru
    Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru

    Koupelnové organizéry v sobě spojují několik neocenitelných výhod. Výrazně zvětšují úložný prostor. Umožňují zlepšit organizaci koupelny a zařídit tak funkčnější interiér bez velkých nákladů. Jsou také skvělými spojenci při udržování pořádku. Díky nim budete mít veškerou kosmetiku, toaletní potřeby nebo čisticí prostředky vždy po ruce a současně ne nutně na očích.

    Čtěte dál
  • Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?
    Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?

    Tropická vegetace, přírodní materiály, uklidňující barvy a uspořádání napomáhající najít vnitřní klid. Toto není popis moderního lázeňského resortu, ale nástin koupelny inspirované jedinečnou atmosférou Bali. Jak si můžeme takové aranžmá vytvořit u sebe doma? Zde je několik návrhů!

    Čtěte dál