PŘES 100 000 PRODUKTŮ

BEZPEČNÉ NÁKUPY

ATRAKTIVNÍ CENY

PROFESIONÁLNÍ PORADENSTVÍ

Nav switch
Menu

Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů

Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů

Malá koupelna vyžaduje nejen velmi přesné funkční uspořádání, ale také důležité estetické úpravy. Díky nim bude i malá místnost působit prostorně. Poradíme vám, jak můžete malou koupelnu opticky zvětšit.


Jak opticky zvětšit koupelnu? Především jednoduchost

V malé koupelně je třeba obzvlášť dobře promyslet rozmístění jednotlivého vybavení. Nezapomeňte také myslet na to, jaký tvar místnost získá po instalaci prvků jako např. nosný rám WC nebo vestavěný nábytek. V ideálním případě by v místnosti neměly být četné zlomy stěn. Nezbytné výstupky vodovodních přípojek nebo výklenky by měly být zakryty praktickým prostorným nábytkem tak, aby výsledné plochy interiéru (stěny, čela skříněk a strop) byly co nejrovnější.

Optické zvětšení malé koupelny a vybavení. Vana nebo sprcha a další důležité aspekty

Hlavní zásadou při navrhování malé koupelny je racionální redukce. To však neznamená pouze pořízení menších „slim“ modelů. Malé koupelny totiž nepoužívají menší lidé, takže by místnost měla být spíše citlivě sladěna pomocí předmětů normálních rozměrů. Je to lepší než se pouštět do miniatur.

Nejdůležitější je, že výše zmíněná redukce má pomoci vytvořit funkční interiér bez nepotřebných prvků, které zbytečně poutají pozornost. Za tímto účelem v malé koupelně sáhněte po:

  • povrchová úprava materiálů se střídmějšími vzory (i když nemusí být úplně hladká),
  • koupelnové vybavení (keramika, armatury, nábytek, svítidla, doplňky) s minimalistickými tvary,
  • sprcha s lineárním odtokem nebo nízkou sprchovou vaničkou typu „slim“,
  • sprchové kouty, dveře a sprchové stěny téměř celé ze skla, bez výrazných konstrukčních prvků,
  • pokud je to možné, vytvořte v prostoru vany skrytou (např. zapuštěnou) poličku na sprchovou kosmetiku.

Když už mluvíme o sprše, je třeba zmínit, že do malé koupelny je sprcha lepší volbou než vana. Nejen z funkčních důvodů, ale také z vizuálního hlediska. Vana totiž zabírá hodně místa. Čím větší část podlahy je vidět, tím prostorněji místnost působí.

Jak opticky zvětšit koupelnu pomocí keramických obkladů?

V malé koupelně je dobré použít dnes oblíbené řešení, kdy obklady viditelné na podlaze přecházejí na stěny. Tímto způsobem se rozdělení dvou rovin (horizontální a vertikální) stane méně nápadným. Nemusíte se také bát použít stejný vzor obkladů na všech plochách, pokud je daný model pro použití tímto způsobem vhodný. To není zdaleka vše, čeho lze v malém prostoru koupelny pomocí správných obkladů dosáhnout.

Malé kachličky vs. velkoformátové obklady

Malou koupelnu si často můžeme spojovat s malými formáty kachliček, např. 20x30 nebo 30x60. Ne vždy je to však správně! Abyste dosáhli dojmu větší prostornosti, měli byste se především zaměřit na obklady, které není tak snadné spočítat, protože tím nevědomky upozorníte na rozměry místnosti.

Pokud je cílem optické zvětšení koupelny, můžete si vybrat ze dvou řešení, která představují

  • obklady větších rozměrů, tzv. velkoformátové obklady, s velmi malým počtem spár,
  • mozaiky, u nichž hustá síť spár odvádí pozornost od počtu dlaždic v daném prostoru.

Velké obklady v malé koupelně

V současné době se upřednostňují velkoformátové obklady, které jsou praktičtější (méně spár k drhnutí) a působí moderněji. V tomto případě je potřeba vhodně zvolit formáty a uspořádat obklady tak, aby spáry připadaly na méně viditelná místa.

Pro dosažení tohoto cíle se často vyplatí investovat do použití velkoformátových dlaždic se stejným vzorem, ale v různých velikostech (např. 60x120, 80x80 a 120x120). Tím se vyhnete odhaleným spárám například na obkladu rámu WC nebo na podlaze sprchového koutu bez sprchové vaničky. Čím méně dělení na podlaze nebo stěnách, tím větším dojmem bude malá koupelna působit.

Jak opticky zvětšit malou koupelnu? Nábytek a příslušenství

Malý interiér bychom měli záměrně osvobodit od nadbytečných vizuálních prvků. Nábytek a příslušenství tudíž mají v takovém nevelkém prostoru klíčový význam. V malých koupelnách je nejlepší vsadit na závěsné skříňky. Pokud (např. z důvodu nezbytné úložné kapacity) musí nábytek stát na podlaze, je vhodné, aby měl odsazený sokl. Ve skříňkách by mělo být dost místa pro veškerou kosmetiku (pečující i make-up), hygienické potřeby, kosmetické doplňky a ideálně také pro zásobu ručníků a županů. A pokud se do malé koupelny vejde i pračka, nesmí v prostoru chybět ani koš na prádlo a polička na různé prací prostředky.

Koupelnový mikrokosmos předmětů je nutné ukrýt do skříněk. Dobrou volbou budou dvířka nebo zásuvky s vysokým leskem. To je nesmírně důležité, protože i velká místnost se spoustou věcí rozložených všude možně by působila stísněně. Reflexní povrchy zajistí např. vysoce lesklý lak, polymerové sklo, lacobel nebo leštěný kov. Dobře se zde uplatní i světlé barvy dřeva, např. přírodní nebo bělené varianty. Velkou vestavěnou skříň nejlépe ukryje stejně velké zrcadlo. O tom se pak více dočtete další části textu.

Jaké barvy do malé koupelny bez okna? Světlé, ale ne výhradně

V malé koupelně jsou světlé barvy přirozenou a logickou volbou. Interiér s malou plochou ponořený do bílé bude nepochybně působit prostorněji, protože se zastřou hrany jednotlivých stěn, podlahy, stropu i vybavení (keramiky nebo nábytku). Důležité je, že bílou koupelnu lze úspěšně obohatit o jemnou šedou. Uplatní se zde také zasněná modř, světle zelená a pudrově růžová. A pokud se použijí výraznější barvy, pak pouze v podobě akcentů, např. antracit.

Paradoxně lze i malou koupelnu opticky zvětšit použitím tmavých barev, v čele s černou. Stěny a strop vymalované černou nebo tmavě modrou barvou se jakoby vzdalují, stejně jako noční obloha bez hvězd. Vymalování černou barvou je také skvělým způsobem, jak snížit strop. Černá barva se však doporučuje především na toalety nebo do koupelen pro hosty, nikoli do koupelen, které se používají každý den. Zejména proto, že dosažení daného efektu vyžaduje použití tlumenějšího, slabšího světla.

Jak zvětšit koupelnu pomocí zrcadel? S rozmyslem!

Zrcadla jsou dokonalým designovým prvkem, pokud je naším cílem optické zvětšení koupelny. I malá hladká plocha dodá interiéru pocit většího prostoru, natož pak velký formát. Pro dosažení nejlepšího efektu rozhodně uvažujte o:

  • zrcadlech na míru, která sahají od stěny ke stěně nebo od umyvadlové desky ke stropu,
  • zrcadlech typu float s dokonale rovným povrchem bez efektu deformujících odrazů,
  • skle optiwhite, bez nazelenalého nebo namodralého zabarvení.

Jako doplněk můžeme v koupelně použít také tónovaná zrcadla. Vynikajících výsledků lze dosáhnout mimo jiné se zlatými, měděnými, bronzovými nebo grafitovými modely, stejně jako se zrcadly ve stylu vintage.

Pozor! Při zakomponování zrcadla do interiéru věnujte pozornost tomu, co se v něm odráží. Neměly by to být náhodné prvky, protože tak by zrcadlo zdvojnásobilo vizuální chaos.

Lesklé doplňky a jiné užitečné triky do malé koupelny

Ačkoli móda dnes upřednostňuje matné povrchy, v malé koupelně se vyplatí sáhnout po lesku. I drobnosti s tímto efektem dodají interiéru lehkost. Jestli chcete koupelnu opticky zvětšit, použijte různé zdroje světla. Nejen na stropě, ale také např. ve výklenku skříňky, u vany nebo sprchy, na zrcadle. Pokud se v zrcadle odráží nějaký předmět poutající pozornost (např. pěkné nástěnné světlo, obraz nebo jiný dekorativní prvek), pohled automaticky odběhne do dálky.

Následující Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické

Dobře navržené osvětlení koupelny by mělo kombinovat tři aspekty: centrálnost, funkčnost a dekorativnost. Přestože v menší místnosti může být náročné najít správné řešení (obzvlášť z estetického hlediska), známe osvědčené způsoby, jak vybrat dokonalé osvětlení do koupelen v různých stylech.

Stojí za přečtení

  • Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů
    Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů

    Malá koupelna vyžaduje nejen velmi přesné funkční uspořádání, ale také důležité estetické úpravy. Díky nim bude i malá místnost působit prostorně. Poradíme vám, jak můžete malou koupelnu opticky zvětšit.

    Čtěte dál
  • Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické
    Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické

    Dobře navržené osvětlení koupelny by mělo kombinovat tři aspekty: centrálnost, funkčnost a dekorativnost. Přestože v menší místnosti může být náročné najít správné řešení (obzvlášť z estetického hlediska), známe osvědčené způsoby, jak vybrat dokonalé osvětlení do koupelen v různých stylech.

    Čtěte dál
  • Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru
    Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru

    Koupelnové organizéry v sobě spojují několik neocenitelných výhod. Výrazně zvětšují úložný prostor. Umožňují zlepšit organizaci koupelny a zařídit tak funkčnější interiér bez velkých nákladů. Jsou také skvělými spojenci při udržování pořádku. Díky nim budete mít veškerou kosmetiku, toaletní potřeby nebo čisticí prostředky vždy po ruce a současně ne nutně na očích.

    Čtěte dál
  • Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?
    Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?

    Tropická vegetace, přírodní materiály, uklidňující barvy a uspořádání napomáhající najít vnitřní klid. Toto není popis moderního lázeňského resortu, ale nástin koupelny inspirované jedinečnou atmosférou Bali. Jak si můžeme takové aranžmá vytvořit u sebe doma? Zde je několik návrhů!

    Čtěte dál