PŘES 100 000 PRODUKTŮ

BEZPEČNÉ NÁKUPY

ATRAKTIVNÍ CENY

PROFESIONÁLNÍ PORADENSTVÍ

Nav switch
Menu

Nejžhavější koupelnové trendy pro rok 2024. Ve třech rozpočtových variantách!

Nejžhavější koupelnové trendy pro rok 2024. Ve třech rozpočtových variantách!

Koupelna je dnes v bytě plnohodnotnou místností – díky pečlivému a módnímu designu nezaostává ani za obývacím pokojem! Zaměřili jsme se proto na trendy, které určují charakter moderních projektů koupelen. Všechny lze přenést do vlastního domova, a to i bez velkých nákladů. Předkládáme vám několik návrhů, jimiž se můžete nechat inspirovat. Každý z nich ve třech cenových relacích!


V interiérové architektuře a designu již více než sto let koexistují různé tendence namísto jediného stylu. To je patrné i dnes. Existuje však jistý makrotrend, který zastřešuje všechny estetické varianty, a to ostatně nejen v koupelně. Řeč je o personalizaci. 

Neustále se rozšiřující nabídka výrobků na trhu umožňuje mimořádně přesně přizpůsobit funkční a vizuální vlastnosti jednotlivých designových prvků potřebám členů domácnosti. Navíc se zvětšuje prostor pro úpravy standardních řešení bez příplatku. Výsledkem jsou koupelny, které jsou bezpodmínečně přizpůsobeny požadavkům a vkusu uživatelů. Přitom se nejedná jen o koupelny s velkým rozpočtem! 

A jaké stylové tendence se v roce 2024 nejvíce projeví v módních koupelnách? Tady jsou.

Koupelnové trendy 2024. Soft minimalismus

Estetické cítění naší doby je neodmyslitelně formováno minimalismem, který se však nestále vyvíjí. V moderní koupelně roku 2024 bude ušlechtilá jednoduchost forem obohacena o teplo vyzařující z pečlivě vybraných materiálů, barev a textur. Místo studené bílé zvolíme lomenou (off white), tj. bílou s lehkým teplým podtónem. Šedou vyměníme za jemnou zesvětlenou béžovou. Pocit útulnosti bude navozovat také navoskované nebo naolejované dřevo, jemně tkané textilie (např. bouclé, samet nebo opět módní manšestr), neglazovaná keramika a polomatný kámen. Ten bude zajímavější nikoliv v klasické leštěné úpravě, nýbrž opracovaný speciálními kartáči. Vlnu popularity zažívají oblé linie všeho druhu, jež se využívají ke zjemnění vystupujících rohů nábytku a koupelnového vybavení. Díky nim bude interiér působit přívětivěji.

 

Jak přenést trend soft minimalismu do koupelny v roce 2024?

  • SE ŠPETKOU LUXUSU: použijte obklady se saténovou povrchovou úpravou ve smetanově bílém odstínu (off-white), nábytek se zaoblenými hranami a baterie v barvě saténového niklu, mědi nebo bronzu.
  • RACIONÁLNĚ: stěny vymalujte v teplém bílém odstínu, lampy vybavte stínidly z mléčného skla, do koupelny umístěte pohodlné sedátko potažené látkou bouclé; stěnu ozvláštněte minimalistickým obrazem nebo plakátem.

  • JEDNODUŠE, RYCHLE, LEVNĚ: pořiďte si nadýchané měkké ručníky, koupelnovou předložku z nebělené bavlny a praktické koše z proutí, mořské trávy nebo vodního hyacintu; použijte doplňky z teaku nebo světle béžové kameniny..

Koupelnové trendy 2024. Japandi

Skandinávská jednoduchost obohacená o sofistikovanost japonské architektury a designu. Nikoli však v podobě citátů (jednotlivých kusů nábytku, paravánu, lampionu nebo bonsají), ale celkového konceptu interiéru.

Důležitá je grafická úprava ploch. V takovém uspořádání by neměly chybět přírodní materiály: keramika, různé výplety (např. z ratanu), látky ze lnu, vlny a bavlny. Oceňované jsou všelijaké nepravidelnosti, záměrné „nedokonalosti“ ve zpracování – v duchu wabi-sabi.

Jak přenést trend japandi do koupelny v roce 2024?

  • SE ŠPETKOU LUXUSU: použijte mozaiky z drobných podlouhlých prvků a obklady imitující bambus; část stěn pokryjte rohožemi z mořské trávy v černých dřevěných rámech; očistěte prostor od nadbytečných předmětů – nechte je zmizet ve skříňkách zakomponovaných do stěn.
  • RACIONÁLNĚ: na podlahu použijte dlažbu imitující dřevo, na stěny obklady v bílé barvě; sáhněte po minimalistické keramice subtilních tvarů; v interiéru použijte černé akcenty, např. v podobě baterií a příslušenství.
  • JEDNODUŠE, RYCHLE, LEVNĚ: použijte bambusové doplňky, nad umyvadlo pověste kulaté zrcadlo; můžete zde také umístit bonsaj nebo zenovou mini zahrádku z kamen.

 

Koupelnové trendy 2024. Quiet luxury

Jedná se o koupelnu jako z apartmá nebo vily mladé generace starých peněz („old money“), tedy etablovaných finančních elit. Nepleťte si však tento trend s okázalostí ve stylu Versace. Jakými slovy bychom ho tedy mohli popsat? Precizní projekt, vynikající materiály, prvotřídní zpracování. Pokud přepych, tak v podobě práce těch nejlepších designérů a umělců. Vysoká funkčnost v nenápadné formě s důrazem na estetickou stránku interiéru. A zároveň pocit prostornosti – harmonie vycházející z tohoto typu uspořádání vyžaduje záměrně nevyplněné prostory, aby v nich nechyběl vzduch ani světlo.

Jak přenést trend quiet luxury do koupelny v roce 2024?

  • SE ŠPETKOU LUXUSU: obložte stěny mramorovými a kvarcitovými obklady, použijte kamenná umyvadla a armatury od špičkových designérů; nezapomeňte na čerstvé květiny nebo větvičky v jednoduché skleněné váze a vonné svíčky.
  • RACIONÁLNĚ: koupelnové doplňky uložte do zrcadlových nebo masivních lakovaných skříněk; pouvažujte o výměně desky pod umyvadlo za mramorovou nebo žulovou; ozdobte interiér minimalistickým obrazem nebo soškou.
  • JEDNODUŠE, RYCHLE, LEVNĚ: používejte praktické a dekorativní doplňky, které okouzlí svou jednoduchou formou – surová keramika, leštěný kov, čiré sklo.

Koupelnové trendy 2024. Cottage core

Přesouváme se k rustikálním koupelnám – možná spíše z francouzského, italského nebo anglického venkova než z toho českého, každopádně však bez naivní stylizace. Nesmí to působit příliš sladce, musí to být syrové! Budou se sem hodit jak terakotové nebo klinkerové dlaždice, tak široká prkna (vhodně naimpregnovaná, aby odolala vodě). Stěny se v takových interiérech vyznačují nerovnou omítkou. Nechybí na nich mosaz nebo měď – v podobě starých lavorů či džbánů nebo naopak moderních armatur. Jedná se o vysněný prostor pro relaxační koupel při svíčkách.

Jak přenést trend „cottage core“ do koupelny v roce?

  • SE ŠPETKOU LUXUSU: obložte stěny kachličkami s mírně nerovnými hranami a povrchy, pouvažujte o měděné (i když jen z vnější strany) volně stojící vaně, umyvadlové míse a baterii..
  • RACIONÁLNĚ: použijte retro keramiku a armatury, zrcadlo ve starém vyřezávaném rámu, mosazná nástěnná svítidla nebo svícny; přidejte praktické sedátko ze starožitnictví nebo blešího trhu.
  • JEDNODUŠE, RYCHLE, LEVNĚ: na stěny naneste strukturovaný mikrocement v krémovém nebo béžovém odstínu, na podlahu použijte vinylovou dlažbu s rustikálním vzorem.

 

Koupelnové trendy 2024. New art déco

Vracíme se rovných sto let zpátky – do 20. let minulého století. Využíváme starožitnosti z období první republiky a čerpáme z ikonografie (obrazy, plakáty, fotografie). Současným estetickým jazykem a s pomocí moderních technologií se snažíme vyjádřit totéž, co naši předchůdci – touhu po luxusu. Tak se z odkazu stylu art déco zrodilo nové art déco. Právě jemu vděčíme za prvky typické pro dnešní interiérový design: klenutá okna a dveře, vzorovaný mramor, dekorativní dýhy a mosazné akcenty.

Jak přenést trend new art déco do koupelny v roce 2024?

  • SE ŠPETKOU LUXUSU: vytvořte oblouk, např. ve výklenku sprchy nebo vany, stěny obložte malými tmavě zelenými nebo tmavě modrými kachličkami či vzorovaným mramorem, sáhněte po keramice v retro stylu, mosazných bateriích a doplňcích.
  • RACIONÁLNĚ: na podlahu položte bílé osmiúhelníkové dlaždice s černými čtverečky v rozích, vyměňte svítidla za prvorepublikové modely, do koupelny umístěte starou skříňku (např. pod umyvadlo) s ozdobnou dýhou.
  • JEDNODUŠE, RYCHLE, LEVNĚ: pověste na zeď plakát inspirovaný art déco nebo obraz filmové hvězdy z tohoto období, použijte skleněné doplňky např. v pudrově růžové barvě.

Koupelnové trendy 2024. Modernismus

Styl art déco je jedním z proudů modernismu, i když není úplně typický, protože se vyznačuje dekorativností a luxusem. Jiným směrům a variacím této tradice dominovala jednoduchost mající mnoho podob. To je patrné u koupelen označovaných jako modernistické – čerpají z výdobytků meziválečného funkcionalismu, včetně legendární designérské školy Bauhaus. V každém případě je cílem pohodlí každodenního používání v esteticky propracované, ale jednoduché formě.

Jak přenést trend modernismu do koupelny v roce 2024?

  • SE ŠPETKOU LUXUSU: zaoblete vyčnívající rohy v koupelně; na podlaze i stěnách vytvořte mozaiku z kostek nebo jiných tvarů; sáhněte po keramice a armaturách ve stylu meziválečné avantgardy.
  • RACIONÁLNĚ: použijte obklady s teracovým vzorem; namontujte elektrické zásuvky a vypínače z bakelitu (nebo jeho imitace); pověste jednoduchá svítidla v prvorepublikovém stylu.
  • JEDNODUŠE, RYCHLE, LEVNĚ: na podlahu použijte jednoduché černé dlaždice a stěny vymalujte bílou barvou; bílou keramiku zkombinujte s černou armaturou pro vytvoření kontrastu; ozvláštněte interiér teracovými doplňky.

 

Jak vidíte, možností je opravdu hodně. Každý může najít svůj styl koupelny, aby se v ní cítil příjemně – bez ohledu na rozpočet, jenž plánuje na rekonstrukci koupelny vyčlenit. I malé změny mohou mít efekt, který přetrvá roky.

Předchozí Volně stojící vana v ložnici? Nejnovější designové trendy

Současné interiéry se vyznačují jednoduchostí, funkčností a přehledností. Výrazně také roste zájem o neobvyklá řešení, která mění klasické rozdělení prostoru a stanovují nové hranice uspořádání. Příkladem tohoto fenoménu může být ložnice s volně stojící vanou – místem jako stvořeným pro odpočinek a péči o sebe. Fungoval by takový návrh v každé domácnosti? A je skutečně pohodlný a praktický, nikoliv jen okázalý a módní?

Následující Koupelna s vanou i sprchou

Jistě se mezi námi najdou jak milovníci rychlých sprch, tak i dlouhých koupelí. Ale co když chcete mít v koupelně vanu i sprchu? Jak je do místnosti vměstnat? Jaká řešení lze použít, aby koupelna s vanou a sprchou byla funkční a estetická?

Stojí za přečtení

  • Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů
    Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů

    Malá koupelna vyžaduje nejen velmi přesné funkční uspořádání, ale také důležité estetické úpravy. Díky nim bude i malá místnost působit prostorně. Poradíme vám, jak můžete malou koupelnu opticky zvětšit.

    Čtěte dál
  • Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické
    Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické

    Dobře navržené osvětlení koupelny by mělo kombinovat tři aspekty: centrálnost, funkčnost a dekorativnost. Přestože v menší místnosti může být náročné najít správné řešení (obzvlášť z estetického hlediska), známe osvědčené způsoby, jak vybrat dokonalé osvětlení do koupelen v různých stylech.

    Čtěte dál
  • Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru
    Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru

    Koupelnové organizéry v sobě spojují několik neocenitelných výhod. Výrazně zvětšují úložný prostor. Umožňují zlepšit organizaci koupelny a zařídit tak funkčnější interiér bez velkých nákladů. Jsou také skvělými spojenci při udržování pořádku. Díky nim budete mít veškerou kosmetiku, toaletní potřeby nebo čisticí prostředky vždy po ruce a současně ne nutně na očích.

    Čtěte dál
  • Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?
    Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?

    Tropická vegetace, přírodní materiály, uklidňující barvy a uspořádání napomáhající najít vnitřní klid. Toto není popis moderního lázeňského resortu, ale nástin koupelny inspirované jedinečnou atmosférou Bali. Jak si můžeme takové aranžmá vytvořit u sebe doma? Zde je několik návrhů!

    Čtěte dál