PŘES 100 000 PRODUKTŮ

BEZPEČNÉ NÁKUPY

ATRAKTIVNÍ CENY

PROFESIONÁLNÍ PORADENSTVÍ

Nav switch
Menu

Koupelna s vanou i sprchou

Koupelna s vanou i sprchou

Jistě se mezi námi najdou jak milovníci rychlých sprch, tak i dlouhých koupelí. Ale co když chcete mít v koupelně vanu i sprchu? Jak je do místnosti vměstnat? Jaká řešení lze použít, aby koupelna s vanou a sprchou byla funkční a estetická?


Koupelna se sprchou a vanou – jak ji zařídit?

Volba mezi vanou a sprchou je pro mnoho lidí velmi obtížná. Stává se, že se členové domácnosti v této otázce neshodnou. Sprcha umožňuje rychlé mytí a úsporu vody. Je osvěžující a pohodlná pro starší lidi a osoby se zdravotním postižením. Naproti tomu vana je místem relaxu, kde si dopřáváme odpočinek po náročném dni. Je také praktičtější, když máme malé děti. V neposlední řadě se snadněji čistí než sprcha plná zákoutí a výklenků.

Pokud není možné najít kompromis mezi zastáncem sprchy a fandou vany, můžete se pokusit umístit do koupelny obě dvě. Musíte však zvážit, zda koupelna zůstane i nadále funkční a přístupu ke všem spotřebičům nebude nic bránit. Vstup do vany a sprchového koutu musí být rovněž bez překážek. Za tímto účelem je třeba místnost před jejím plánováním pečlivě změřit. V prázdné koupelně je dobré nejprve nalepit na obklady malířskou pásku simulující obrys veškerého vybavení, které bude stát na zemi, a zkontrolovat, jestli se můžeme volně otočit a zda se všude dostaneme bez omezení.

Pro maximální využití prostoru a uvolnění místa pro sprchu a vanu lze část spotřebičů (např. pračku a elektrickou sušičku) umístit do prostoru vertikálně, tj. svisle na sebe. Je také dobré zvolit police a závěsné skříňky namísto stojících skříněk a vsadit na oblé tvary. Zaoblené umyvadlo, skříňky bez hran – to nám poskytne další centimetry prostoru a umožní nám snadnější pohyb po koupelně (bez obav, že zachytíme o nějakou hranu).

Vyplatí se také zvolit ažurovou povrchovou úpravu a otevřené police, které dodají interiéru lehkost. Prostor bude působit méně zastavěně, a tudíž ne tak přeplněně.

Projektování koupelny s vanou a sprchou – praktické tipy

Pokud se nedaří najít kompromis mezi zastáncem vany a milovníkem sprchy, ale koupelna je příliš malá pro obě dvě, můžete vždy zvolit vanu s funkcí sprchy. Jedná se totiž o dobrý kompromis. 

Pokud je místnost dostatečně velká, aby se do ní vešla vana i sprcha, naplánujte jejich umístění podél jedné stěny. Zvolte také sprchový kout bez sprchové vaničky – ta by pouze narušovala čistý design koupelny. Kromě toho její absence usnadní používání sprchy starším osobám nebo vám samotným v případě úrazu. Aby sprchový kout ještě více splynul s pozadím a nenarušoval uspořádání interiéru, můžete se téměř úplně obejít bez rámu konstrukce (použijte pouze sklo u stěny). Vyplatí se také upustit od látkového sprchového závěsu nebo matných či zdobených sprchových dveří ve prospěch průhledného skla nebo plexiskla. To vytvoří dojem většího prostoru, ačkoliv samozřejmě poskytne méně soukromí. Jestliže tedy jeden člen domácnosti používá sprchu, druhý do koupelny pravděpodobně nevstoupí.

V případě malých koupelen je také třeba maximálně využít prostor – přirozené výklenky nebo šikmé plochy nesmí zůstat nevyužity. Na šikmou stěnu lze umístit umyvadlo se zrcadlem nebo skříňku. Výklenek je naopak ideálním místem pro sprchový kout.

Malý prostor nás rovněž nutí používat multifunkční spotřebiče – místo pračky a elektrické sušičky proto zvolte variantu pračka a sušička v jednom. Místo umyvadla a další skříňky vedle něj zvolte skříňku pod umyvadlo, abyste ušetřili místo.

Kromě toho je důležitý i styl designu koupelny – ten může buď pomoci opticky zvětšit interiér a dodat mu prostornost, nebo ho naopak úplně zahltit. Čím menší je místnost, tím minimalističtější by měl být její design. Vyhněte se takovým stylům jako např. zdobn glamour nebo boho, které si libuje v různých doplňcích, jelikož mohou ve stísněné koupelně vyvolat dojem nepořádku. Rozhodně lepší by byly:

  • industriální styl – jednoduchý, ale s charakterem,
  • skandinávský styl – světlý a otevírající prostor,
  • newyorský styl – zdobný, ale umírněný.

Vyhněte se také tmavým barvám a přehnanému zdobení. Čím více vybavení a příslušenství, tím jednodušší a jednotnější by měly být samotné obklady a doplňky, aby byla zachována čistota formy a přehlednost.

Jaké osvětlení zvolit do koupelny s vanou a sprchou?

Osvětlení dokáže značně ovlivnit naše vnímání prostoru. Především platí, že čím méně je interiér osvětlen, tím stísněněji působí. Koupelny s přísunem přirozeného slunečního světla vždy působí světleji a prostorněji, nicméně k dobrému osvětlení koupelny okno mít vůbec nemusíte.

  • Použijte studenou barvu světla, abyste ještě více opticky zvětšili interiér. Studené světlo je bližší přirozenému světlu a podporuje koncentraci. Pomůže vám při ranním probouzení a bude užitečné i při precizních úkonech, jako je líčení, holení a vlasový styling.
  • Použijte několik světelných bodů – kromě stropního osvětlení uprostřed koupelny (zde můžete použít závěsná svítidla nebo stropnice) dbejte na dobré osvětlení zrcadla. Dobře zde fungují nástěnná nebo závěsná svítidla a LED bodovky.
  • Osvětlete prostor vany a sprchy – ve sprše můžete použít speciální sprchová světla ve stropě. Kolem vany naopak zkuste vytvořit světelné body působící na vaši náladu a atmosféru v místnosti. Je také dobré mít zde vonné svíčky, které koupel zpříjemní.
  • Nezapomeňte na podlahové osvětlení – nejenže dodá interiéru lehkost, ale je také praktické, protože v noci, když se cítíme ospalí, dobře osvětlí prostor podlahy a pomůže nám o nic nezakopnout.

Malá koupelna s vanou a sprchou – co ještě je dobré vědět?

Projekty koupelen s vanou a sprchovým koutem by měly začít dobrým a podrobným plánem, který pomůže zajistit funkčnost místnosti. Kromě multifunkčnosti spotřebičů je také dobré zvolit takové, které mají světlou barvu nebo stojí na nožičkách (tj. skříňky na nožičkách s volným prostorem pod nimi, čili nesahající až na zem). To dodá interiéru lehkost a opticky ho zvětší, protože uvidíme více podlahové plochy.

Zachowanie porządku też będzie wpływało na naszej pojmowanie przestrzeni, dlatego trzeba wybrać taką zabudowę, która pomoże nam ukryć wszystkie kosmetyki, płyny i proszki oraz środki czystości, ale nadal mieć je pod ręką (dostęp do szafek nie może być utrudniony). Mydła w płynie, żele pod prysznic i szampony, które muszą stać na wierzchu, dobrze jest przelać do podobnych stylistycznie butelek. Doda to wnętrzu szyku, a jednocześnie pomoże w zachowaniu spójności.

Udržování pořádku a čistoty rovněž ovlivní naše vnímání prostoru, proto je důležité si vybrat takové skříňky, které nám pomůžou schovat veškerou kosmetiku, prášky a čisticí prostředky, ale zároveň je budeme mít stále po ruce (přístup ke skříňkám nesmí být obtížný). Tekutá mýdla, sprchové gely a šampony, které musí být nahoře, je vhodné přelít do lahviček podobného stylu. To dodá interiéru elegantní nádech a zároveň pomůže udržet jeho jednotnost.

Velká koupelna s vanou a sprchou

Pokud jde o design, ve velkých koupelnách máme mnohem širší manévrovací prostor. Styl může být odvážnější a méně minimalistický, např. eklektický boho, orientální či retro, nebo dokonce okouzlující glamour. V takovém uspořádání je vhodným materiálem dřevo, které interiér zateplí a dodá mu noblesu. Musí však být samozřejmě správně ošetřeno.

V takových koupelnách dobře fungují řešení jako např. sprchové zástěny walk-in a klasické volně stojící vany. Zajímavou variantou se jeví také kombinace moderní volně stojící vany, která je ústředním bodem koupelny, a sprchového koutu bez vaničky s průhlednou stěnou.

 

Podkrovní koupelna s vanou a sprchou – nápady na projektování

Projektování takové koupelny může být složité kvůli různým zkosením a výklenkům. První z nich však můžete využít k umístění vestavěného nábytku se skříňkami, zatímco druhý bude přirozenou volbou pro sprchový kout (za předpokladu, že je výklenek dostatečně velký). Můžete jej také umístit na stěnu, kde se nacházejí vstupní dveře.

Volně stojící vanu s podlahovou baterií lze namontovat i pod zkosenou plochou. Umyvadlo však pod šikmou plochu nemontujte, protože by to ztěžovalo mytí ve vzpřímené poloze. Desku skříňky u umyvadla lze naopak vhodně prodloužit, aby dosáhla až k šikmé stěně.

Předchozí Nejžhavější koupelnové trendy pro rok 2024. Ve třech rozpočtových variantách!

Koupelna je dnes v bytě plnohodnotnou místností – díky pečlivému a módnímu designu nezaostává ani za obývacím pokojem! Zaměřili jsme se proto na trendy, které určují charakter moderních projektů koupelen. Všechny lze přenést do vlastního domova, a to i bez velkých nákladů. Předkládáme vám několik návrhů, jimiž se můžete nechat inspirovat. Každý z nich ve třech cenových relacích!

Následující Interiérové trendy pro rok 2024

Nový rok přinese do interiérů pohodlí, nadčasovost, přírodu a modernost. V roce 2024 se v rámci projektování bude sázet na individualismus a wellbeing. Vládnout budou nejen přírodní barvy a materiály, ale také výrazné odstíny. Pokud plánujete rekonstrukci své koupelny, kuchyně nebo obývacího pokoje, je tento článek určen právě vám! Podívejte se, jaké interiérové trendy ovládnou rok 2024, a nechte se inspirovat ke změně!

Stojí za přečtení

  • Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů
    Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů

    Malá koupelna vyžaduje nejen velmi přesné funkční uspořádání, ale také důležité estetické úpravy. Díky nim bude i malá místnost působit prostorně. Poradíme vám, jak můžete malou koupelnu opticky zvětšit.

    Čtěte dál
  • Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické
    Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické

    Dobře navržené osvětlení koupelny by mělo kombinovat tři aspekty: centrálnost, funkčnost a dekorativnost. Přestože v menší místnosti může být náročné najít správné řešení (obzvlášť z estetického hlediska), známe osvědčené způsoby, jak vybrat dokonalé osvětlení do koupelen v různých stylech.

    Čtěte dál
  • Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru
    Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru

    Koupelnové organizéry v sobě spojují několik neocenitelných výhod. Výrazně zvětšují úložný prostor. Umožňují zlepšit organizaci koupelny a zařídit tak funkčnější interiér bez velkých nákladů. Jsou také skvělými spojenci při udržování pořádku. Díky nim budete mít veškerou kosmetiku, toaletní potřeby nebo čisticí prostředky vždy po ruce a současně ne nutně na očích.

    Čtěte dál
  • Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?
    Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?

    Tropická vegetace, přírodní materiály, uklidňující barvy a uspořádání napomáhající najít vnitřní klid. Toto není popis moderního lázeňského resortu, ale nástin koupelny inspirované jedinečnou atmosférou Bali. Jak si můžeme takové aranžmá vytvořit u sebe doma? Zde je několik návrhů!

    Čtěte dál