PŘES 100 000 PRODUKTŮ

BEZPEČNÉ NÁKUPY

ATRAKTIVNÍ CENY

PROFESIONÁLNÍ PORADENSTVÍ

Nav switch
Menu

Interiérové trendy pro rok 2024

Interiérové trendy pro rok 2024

Nový rok přinese do interiérů pohodlí, nadčasovost, přírodu a modernost. V roce 2024 se v rámci projektování bude sázet na individualismus a wellbeing. Vládnout budou nejen přírodní barvy a materiály, ale také výrazné odstíny. Pokud plánujete rekonstrukci své koupelny, kuchyně nebo obývacího pokoje, je tento článek určen právě vám!

Podívejte se, jaké interiérové trendy ovládnou rok 2024, a nechte se inspirovat ke změně!


Jaké barvy zvolit pro interiér v roce 2024?

V roce 2024 budou převládat teplé, útulné barvy jako např. pastelové odstíny žluté, přírodní hnědá, zemité barvy nebo starorůžová.

Jak však zdůrazňuje odborník ze značky OMNIRES, tím to nekončí! – Vedle neutrálních barev inspirovaných přírodou, které v koupelnách triumfují již dlouho, se bude více prosazovat experimentování s různými barvami, např. s odstíny zelené, modré nebo hliněné. Barvou roku 2024 podle Pantone bude Peach Fuzz čili teplý broskvový odstín mezi oranžovou a růžovou. Jedná se o jemnou, ale výraznou škálu barev, která přitahuje pozornost a umožňuje vytvářet zajímavé kompozice. Vznikají tak prostory s magnetizujícím šarmem a vytváří se jedinečný charakter místnosti. Kromě toho se bude sázet na trvanlivost, příjemné textury a estetické zpracování. Materiály, které pro koupelny zvolíme, budou k dispozici v široké barevné škále, ale zároveň budou splňovat nejvyšší standardy kvality a bezpečnosti.

Koupelnové trendy pro rok 2024

Přírodní styl bude v kurzu

Není pochyb o tom, že péče o životní prostředí zůstává v projektování interiéru (včetně koupelen) stále aktuální. V koupelnách budou kralovat přírodní a snadno obnovitelné materiály jako ratan nebo bambus. – V koupelně se budou používat přírodní materiály jako dřevo a kámen a také pastelové barvy spojené s přírodou: mandlová, grafitová, uklidňující zelená (např. Morning Green). Samozřejmě, že černá a bílá jako nadčasové barvy nevyjdou z módy, nicméně i v příštím roce bude pokračovat i trend odvážných designů, kdy se nebudeme bát barev a kombinací stylů. Své místo v koupelně nyní najdou i zmíněné přírodní materiály, které byly dříve vyhrazené spíše pro jiné místnosti. Zajímavým řešením bude varianta keramiky BiColour, kdy vnitřek umyvadla zůstává bílý a snadno se čistí, zatímco vnější strana dokonale ladí s přírodními barvami inspirovanými současnými designovými trendy. Koupelna má být oázou klidu a místem pohody, takže by její design v roce 2024 měl být plný harmonie – uvádí produktový expert společnosti Vileroy&Boch.

Ekologie nabývá na významu

Při výběru materiálů nebo vybavení do koupelny věnujte pozornost jejich funkčnosti a technickým parametrům, které by umožnily dbát na životní prostředí. – Společnost je rok od roku ekologicky uvědomělejší a směřuje k řešením, jež vznikají a fungují s ohledem na životní prostředí a přírodní zdroje. Spotřebitelé věnují stále větší pozornost trvanlivosti řešení, pro která se rozhodují. Ve společnosti Hansgrohe jsme průkopníky udržitelných řešení a technologií, jako jsou např. systémy EcoSmart, EcoSmart+ a CoolStart, díky nimž šetříme vodu a energii. Také jsme rozšířili nabídku o ruční sprchy a příslušenství ze série Planet Edition, které jsou vyrobeny z recyklovaných materiálů – zdůrazňuje manažer značky Hansgrohe.

Koupelna pro naše individuální potřeby

Rovnováha mezi jednoduchostí a pohodlím, koupelna jako zóna relaxu a harmonie pro tělo i duši – to je trend, který se v roce 2024 bude skutečně prosazovat. Individuální přístup k projektování a uspořádání koupelny je klíčem k vytvoření interiéru, jenž bude sloužit po dlouhá léta a zároveň zajistí odpočinek. – Místo následování populárních novinek či módních trendů se soustřeďte na své potřeby a preference. Nadčasové prostory jsou ty, které nám vyhovují z hlediska stylu a funkčnosti – odpovídají našemu životnímu rytmu nebo individuálním potřebám. Když se zaměříme na kvalitu a udržitelnost, můžeme si být jisti, že se v koupelně budeme cítit příjemně po mnoho let – dodává marketér značky Hansgrohe.

Barevné koupelny pro odvážné

Interiéry v roce 2024 nabízejí rozmanitější paletu barev než v předcházejících sezónách. Jemné a zároveň odvážné odstíny jsou nejen estetickou inovací, ale také vyjádřením naší neustálé touhy po harmonii, klidu a přirozenosti. – Můžeme tedy vybírat ze zemitých nebo pískových barev a zkombinovat je např. se zelenou.

Tímto způsobem získáme interiér, který se bude hlásit k přírodě. Můžeme si hrát s pískovými a kamennými strukturami ve sprchových vaničkách (např. Pyros), dále s matnou povrchovou úpravou keramických umyvadel (např. Ohtake od společnosti Roca, které jsou k dispozici v krásných zemitých tónech) a následně vše sladit s leskem nábytku. Kombinací je nepřeberné množství – uvádí odborník ze značky ROCA.

Nejen pastelové nebo zemité barvy však budou dominovat interiérovému designu. – Ti, kteří dávají přednost odvážným návrhům, mohou sáhnout po zeleném nábytku Ella Roca. Při kombinaci s bílou nebo šedou můžeme docílit opravdu zajímavého a módního interiéru. Nábytek Gap značky Roca je nabízen také v další odvážné barvě, a sice modré, která může rovněž posloužit jako inspirace pro výrazný design koupelny – dodává odborník.

Skandinávské koupelny stále v kurzu

Trendy v roce 2024 sice přinášejí určitou revoluci v interiérech (např. v oblasti barev), ale také sázejí na osvědčená řešení, a to jak z hlediska barev, tak i vybavení. – Pokud chcete, aby vaše koupelna vynikala nejen moderností, ale také univerzálností, pak sáhněte po osvědčených řešeních v podobě bílých obkladů. Tehdy nebude problém ani s výběrem takových prvků jako např. sedátko na mísu, jelikož k bílé se zkrátka hodí všechno. Bílou barvu si navíc spojujeme s čistotou a prostorností. Pokud tedy toužíte nejen po módní koupelně, ale chcete ji také bez námahy udržovat čistou, vsaďte mimo jiné na bílé bidety nebo WC mísy – zdůrazňuje odborník ze značky OLTENS.

Pokud však chcete, aby vaše koupelna vynikla, použijte prvky, které do ní vnesou dynamiku. Řeč je o geometrických obkladech s trojrozměrnou strukturou a praktických koupelnových skříňkách z přírodního dřeva – dodává.

Výrobci obkladů a dlažeb také zdůrazňují, že v novém roce 2024 bude šedá barva na ústupu ve prospěch teplých a tlumených barev, které si úspěšně najdou cestu do mnoha stylů včetně skandinávského. Navíc, jak upozorňuje značka Saturn Lis Ceramika – budeme rádi využívat klasické bílé obklady a kolekce s dřevěným dekorem. Kombinace bílé nebo béžové se dřevem např. v podobě obkladů a nábytku dokáže vytvořit nadčasový interiér.

 

Jaké technologie a produkty ovládnou rok 2024?

Technologie stále více pronikají do našich domovů včetně koupelny. To samozřejmě souvisí s rostoucím povědomím o ekologii. Řešení, která výrobci nabízejí, nám umožní ušetřit na spotřebě vody a energie a zároveň neztratit komfort při používání koupelnového vybavení. Při výběru keramiky nebo armatur volte ty se speciálními povrchovými úpravami, které usnadňují jejich čištění. Pozornost věnujte také radiátorům. Jejich barva, materiál, ze kterého jsou vyrobeny, a jejich funkce mohou nejen výrazně přispět k pohodlnému užívání, ale také se stát ozdobou interiéru.

Z pohledu výrobce radiátorů ústředního topení a elektrických ohřívačů a sušiček víme, že trend elektrického topení a sušení textilu dále poroste. Děje se tak díky poptávce po zajištění tepelného komfortu v koupelně, většímu ekologickému povědomí a moderní výstavbě, kde se tepelná čerpadla a fotovoltaické panely stávají standardním vybavením.

Při výběru topného tělesa do koupelny doporučujeme si povšimnout moderních tvarů radiátorů, které jsou navrženy tak, aby uživatelům poskytovaly větší pohodlí, a ne jen hezký vzhled. Minimalizací našich prostorů nabývají více na významu multifunkční výrobky a ty, které pomáhají skrýt nepotřebné prvky. Co se týče samotných barev a materiálů, v roce 2024 budou i nadále kralovat přírodní vzory např. kvalitní kámen, dřevo, kov a především recyklované, ekologické plasty lokální nebo evropské výroby – zdůrazňuje produktový manažer společnosti Instal Projekt.

Trendem budou také výrobky zvyšující kvalitu péče o osobní hygienu. – Mycí toalety, tedy výrobek, který byl zpočátku vnímán s obavami, mají stále více příznivců. Existuje nepřeberné množství variant těchto hygienických řešení – od zcela jednoduchých, která jsou k dispozici za 15000 Kč, až po high-tech s mnoha funkcemi ovládané dálkovým ovládáním a/nebo aplikací, jež jsou dostupné za více než 100 tisíc – říká odborník ze společnosti Duravit. – Vše záleží na vašich potřebách a finančních možnostech. Bidety mají samozřejmě své stálé příznivce. Jedná se o skupinu tvořící asi 1 % zákazníků – dodává. 

To ovšem není zdaleka vše podle manažera společnosti Coram budou smart produkty v roce 2024 stále populárnější. – Chytrá zrcadla, která zobrazují informace o počasí, zprávách, denním programu a zdravotním stavu uživatelů, se v roce 2024 stanou neocenitelnou součástí vybavení koupelen. Zmíněná zrcadla budou také upravovat osvětlení a barvy podle nálady a preferencí uživatelů. Nejenže doplní design koupelny, ale také umožní její přizpůsobení vlastním preferencím, což je nesmírně důležité pro ty, kteří si cení individualismu, a to i v oblasti interiérového designu.

Kromě nich by se zajímavým vybavením mohly stát i sprchové dotykové panely, které umožní ovládat teplotu, tlak a průtok vody, stejně jako výběr aromaterapie, hudby a světelných efektů. Tyto panely budou také monitorovat spotřebu vody a energie a upozorní vás na případné závady nebo úniky. K dostání budou rovněž infračervené vyhřívané podlahy, které budou v koupelně udržovat optimální teplotu a zabraňovat růstu plísní a hub. Ty jsou navíc vybaveny senzory pohybu a přítomnosti, jež budou zapínat a vypínat osvětlení a větrání podle potřeb uživatelů – zdůrazňuje.

Trendy v kuchyňském designu v roce 2024

Zařizování kuchyně je velkou výzvou. Chceme dbát na každý detail, aby byl interiér funkční, pohodlný a ergonomický. Co bude trendem v roce 2024? Jaké trendy a řešení v kuchyni budou skutečným hitem?

Značka Franke Home Solutions zdůrazňuje, že design interiérů (včetně kuchyní) se bude více zaměřovat na každodenní život uživatelů. – Jedním z klíčových trendů, který si rychle získává oblibu, je design podporující tzv. wellbeing neboli pocit duševní pohody. Wellbeing je dnes jakýmsi ekosystémem, jenž významně ovlivňuje různá odvětví, zejména interiérový design. Domov je místem, kde se chceme cítit dobře, přičemž období pandemie tuto touhu ještě posílilo. Duševní pohoda souvisí s designem, funkčností, udržitelností a inovacemi. Dobrý design podporuje naše zdraví a pohodu, protože zohledňuje, jak nás okolní prostředí ovlivňuje po stránce fyzické, duševní a emocionální. Výrobky mají uživatelům nejen pomáhat v jejich každodenním domácím životě, ale také zvyšovat jeho kvalitu. Spotřebitelé nyní vnímají zdraví a pohodu jako nepostradatelné aspekty, takže můžeme říci, že jsme svědky posunu od zaměření na spotřebitele k zaměření na jejich život. V domácnostech se v rámci designu uživatelé stále více soustředí na personalizaci a kreativitu. To může být způsobeno tím, že nyní tráví více času v domácím prostoru.

To znamená, že o barvy jako i o různé materiály a povrchové úpravy výrazně roste zájem. Již nějakou dobu se v kuchyni soustavně zvyšuje obliba barevných dřezů a baterií – jedná se především o různé odstíny černé a šedé. Co se týče barev, objevují se dva kontrastní trendy. Na jedné straně je to celočerný granit, černý laminát a stále oblíbenější černé matné povrchy, které si ceníme díky dlouhé životnosti a eleganci. Často je stavíme do kontrastu s přírodními prvky, např. s kamenem nebo dřevem. Na druhé straně tu máme celou paletu hravých barev od avokádově zelené přes borůvkovou až po teplé karamelové tóny. V módě bude vše, co zdůrazňuje přirozenost a autentičnost a zároveň poskytuje komfort při každodenním používání. Právě proto jsou stále populárnější ultramatné povrchové úpravy, povlaky předcházející vzniku šmouh a otisků prstů a vysoce odolné povrchy. Chcete-li prostoru přidat na „osobitosti“, můžete tato řešení zkombinovat s akcentem ve výrazné barvě nebo s odvážným vzorem. Na oblíbenosti neztrácí také minimalistický design. Čisté linie a prostory s malým počtem kusů nábytku navozují pocit prostornosti a klidu.

Ani v roce 2024 nebude nouze o moderní ekologická řešení v oblasti kuchyňského designu. – Přízni se bude těšit vývoj pokročilých systémů filtrace vody, které nabízejí inteligentní funkce a zajišťují dobrou kvalitu a čistotu vody. Další, ale neméně důležitou oblastí v rámci inovací budou hybridní spotřebiče. Půjde o klíčový trend nabízející spotřebiče plnící více funkcí a kombinující několik tradičních kuchyňských nástrojů v jednom – dodává odborník ze značky Franke.

Trendy v osvětlení pro rok 2024 – modernost vs. klasika

Specifickým prvkem, kterému je třeba věnovat pozornost při zařizování interiérů, je osvětlení. Právě ono totiž hraje klíčovou roli při utváření atmosféry v domech a bytech. V roce 2024 bude dominovat osvětlení v moderním stylu s důrazem na minimalismus. Osobitou úlohu budou hrát také svítidla inspirovaná přírodou a klasické modely – Nové budovy budou projektovány převážně v moderním stylu, ale je třeba mít na paměti, že stále více lidí předělává interiéry tak, aby byly útulnější, a volí klasická nebo přírodní svítidla s teplými barvami. Je to dáno tím, že se zvyšuje počet lidí pracujících z domova, kteří se snaží vyčlenit jednu místnost pro kancelář, zatímco jiní naopak chtějí vymezit hranici mezi domovem a prací. V interiérech budou vždy dominovat svítidla z kovu (např. z oceli nebo hliníku), ale trend přírodního stylu také vede k většímu zájmu o svítidla ze dřeva, bambusu nebo přírodních vláken – poznamenává odborník jednoho z předních dodavatelů osvětlení.

Novoroční trendy v interiérovém designu se zabývají také otázkou osvětlení v koupelně. – Právě ono totiž umožňuje provádět každodenní péči o tělo. V módě je energeticky úsporná koupelna, a proto nejnovější trendy předpokládají pouze instalaci LED panelů nebo stropního osvětlení. Pro zajištění maximálního komfortu by měly být prvky jako umyvadla a zrcadla vybaveny svítidly – dodává odborník ze značky OLTENS. 

Na závěr si shrňme to nejdůležitější: v roce 2024 budeme čerpat inspiraci z přírody, znovu objevíme krásu zelené barvy a pastelových odstínů. Současně však neztratíme zájem o černé a zlaté akcenty. Zvláštní pozornosti se budou těšit výrobky, které snižují spotřebu vody a energie.

Předchozí Koupelna s vanou i sprchou

Jistě se mezi námi najdou jak milovníci rychlých sprch, tak i dlouhých koupelí. Ale co když chcete mít v koupelně vanu i sprchu? Jak je do místnosti vměstnat? Jaká řešení lze použít, aby koupelna s vanou a sprchou byla funkční a estetická?

Následující Praktický dřez do kuchyně – jak ho vybrat?

Pokud jste ve fázi zařizování kuchyně, určitě se taky zamýšlíte nad tím, jaký dřez vybrat. Nelze popřít, že dřez patří k základnímu vybavení v prostoru pro přípravu jídla. Přestože většina z nás má doma myčku nádobí, funkční kuchyni si bez dřezu představíme jen stěží. Poradíme vám, pro jaký model se rozhodnout a na co se při nákupu zaměřit.

Stojí za přečtení

  • Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů
    Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů

    Malá koupelna vyžaduje nejen velmi přesné funkční uspořádání, ale také důležité estetické úpravy. Díky nim bude i malá místnost působit prostorně. Poradíme vám, jak můžete malou koupelnu opticky zvětšit.

    Čtěte dál
  • Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické
    Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické

    Dobře navržené osvětlení koupelny by mělo kombinovat tři aspekty: centrálnost, funkčnost a dekorativnost. Přestože v menší místnosti může být náročné najít správné řešení (obzvlášť z estetického hlediska), známe osvědčené způsoby, jak vybrat dokonalé osvětlení do koupelen v různých stylech.

    Čtěte dál
  • Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru
    Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru

    Koupelnové organizéry v sobě spojují několik neocenitelných výhod. Výrazně zvětšují úložný prostor. Umožňují zlepšit organizaci koupelny a zařídit tak funkčnější interiér bez velkých nákladů. Jsou také skvělými spojenci při udržování pořádku. Díky nim budete mít veškerou kosmetiku, toaletní potřeby nebo čisticí prostředky vždy po ruce a současně ne nutně na očích.

    Čtěte dál
  • Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?
    Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?

    Tropická vegetace, přírodní materiály, uklidňující barvy a uspořádání napomáhající najít vnitřní klid. Toto není popis moderního lázeňského resortu, ale nástin koupelny inspirované jedinečnou atmosférou Bali. Jak si můžeme takové aranžmá vytvořit u sebe doma? Zde je několik návrhů!

    Čtěte dál