PŘES 100 000 PRODUKTŮ

BEZPEČNÉ NÁKUPY

ATRAKTIVNÍ CENY

PROFESIONÁLNÍ PORADENSTVÍ

Nav switch
Menu

Praktický dřez do kuchyně – jak ho vybrat?

praktický kuchyňský dřez

Pokud jste ve fázi zařizování kuchyně, určitě se taky zamýšlíte nad tím, jaký dřez vybrat. Nelze popřít, že dřez patří k základnímu vybavení v prostoru pro přípravu jídla. Přestože většina z nás má doma myčku nádobí, funkční kuchyni si bez dřezu představíme jen stěží. Poradíme vám, pro jaký model se rozhodnout a na co se při nákupu zaměřit.


Druhy kuchyňských dřezů

Dřezy dostupné na trhu se liší nejen tvarem, barvou, velikostí a počtem komor, ale především materiálem, ze kterého jsou vyrobeny. Můžeme si tak vybrat z dřezů granitových, keramických, ocelových nebo kamenných.

Granitové dřezy

Granitové dřezy se už mnoho let těší značné oblibě. V čem spočívá tajemství jejich úspěchu? Především ve vysoké odolnosti vůči poškrábání a nárazům, v neposlední řadě také zaujmou svým atraktivním vzhledem. Někteří výrobci jsou si natolik jisti nezničitelností tohoto výrobku, že na něj dokonce poskytují záruku až 35 let. Mezi nesporné výhody patří i jednoduchá údržba – k tomu, aby si granitový dřez zachoval svůj nedotčený vzhled, jej stačí pravidelně otírat hadříkem.

Granitové dřezy se dodávají v různých velikostech a barvách, takže je snadné sladit vhodný model s interiérem jakékoliv kuchyně. Černé dřezy jsou ideální pro moderní, elegantní prostory, zatímco bílé dřezy se hodí pro interiéry ve skandinávském nebo vintage stylu.

keramický dřezkeramický dřez

Ocelové dřezy

Mohlo by se zdát, že dřezům z oceli už odzvonilo a že byly vytlačeny jinými, působivějšími variantami. Nic však nemůže být dál od pravdy – stále mají řadu příznivců. Tyto dřezy velmi dobře snášejí pravidelné ošetřování chemickými prostředky na čištění kuchyňských povrchů a jsou vyrobeny z nerezové oceli. Jejich hlavní nevýhodou je, že po delším používání mají tendenci matnět a nejsou tak odolné vůči oděrkám. 

Mějme však na paměti, že nakonec je vše otázkou péče o pořízené vybavení. Skutečnost, že některé dřezy potřebují po čase vyměnit, nastává obvykle následkem špatné péče.

Keramické dřezy

V poslední době se keramické dřezy ve velkém vracejí. Jsou vyrobeny z hlíny vypalované při velmi vysoké teplotě, takže jsou ve výsledku dost odolné. Totéž platí i pro používání čisticích či mycích prostředků – keramické dřezy se nezaleknou žádné chemie. Navíc jsou odolné a pevné, jejich údržba je jednoduchá a nekomplikovaná.

Vzhledem k tomu, že cenově keramické dřezy vycházejí dráž než ocelové nebo granitové, obvykle si je vybírají ti, kteří v kuchyni upřednostňují konkrétní design.

Kamenné dřezy

Alternativu pro ty, již hledají neotřelá řešení v interiérovém designu a mají více finančních prostředků, mohou představovat kamenná umyvadla, která se vyrábějí z přírodního kamene. Vypadají velmi prestižně a působivě, čemuž ale odpovídá jejich cena. 

Dřez s jednou nebo se dvěma komorami?

Přetrvává názor, že jednokomorové dřezy jsou určeny do malých kuchyní, zatímco dvoukomorovým dřezům by měli dávat přednost ti, kteří disponují o něco větším prostorem. To není tak úplně pravda. Neexistuje totiž žádné pravidlo, které by říkalo, že výběr dřezu by měl záviset na velikosti místnosti. Hlavním kritériem je zde vkus majitele a potřeby domácnosti. I v malé kuchyni, pokud je dobře navržena, můžeme najít dostatek místa pro dvojitý dřez.

Pokud máte obavy, že příliš velký dřez zabere hodně místa, není od věci zvážit přechodnou variantu jedenapůlkomorového dřezu. Jedná se o zajímavé řešení, protože kombinuje výhody dvoukomorového a jednokomorového dřezu. Získáme dřez, který zabírá málo místa, a zároveň máme další přihrádku na mytí zeleniny a ovoce nebo na odkládání umytých příborů k sušení.

Dvoukomorové dřezy jsou určitě praktičtější, protože umožňují provádět dvě činnosti najednou, například mytí a odkládání nádobí. Z tohoto důvodu se takové modely volí do kuchyní v restauracích nebo kavárnách.

Na druhou stranu, v případě malé kuchyně jednokomorové dřezy jistě pomohou ušetřit místo. Pokud jste navíc šťastnými majiteli myčky, mělo by vám toto řešení dokonale vyhovovat.

Tečka nad i – tedy dřezová baterie

Když už je o výběru dokonalého dřezu rozhodnuto a zdá se, že to nejhorší je za námi... Je načase vybrat tu správnou baterii! Z tvarů, barev a druhů kuchyňských baterií, které výrobci nabízejí, se až může zatočit hlava, ale zůstaňte v klidu – poradíme vám.

Na začátek je třeba zmínit, že dřez s baterií je možné zakoupit jako sadu. To určitě usnadní situaci těm, kteří mívají s výběrem a rozhodováním problém. Pokud si však chcete baterii vybrat sami, výběr je opravdu široký. Podle druhu montáže rozlišujeme baterie nástěnné a stojánkové.

Ty první se přišroubují k místu na stěně, kde jsou umístěny přípojky teplé a studené vody. V současné době se jedná o méně často volenou variantu, jejíž nespornou výhodou je větší prostor ve skříňce pod umyvadlem.

Většina lidí se nicméně rozhoduje pro stojánkové baterie. Ty vyžadují vyříznutí odpovídajícího otvoru ve dřezu pro umístění baterie, i když je samozřejmě možné zakoupit verzi, která je tomu ihned přizpůsobená.

Vysoké stojánkové baterie vypadají nejlépe samostatně, když nad nimi nevisí kuchyňské skříňky, takže jsou ideální do větší kuchyně, ke dřezu pod oknem nebo na kuchyňském ostrůvku.

To, co ovlivňuje celkový vzhled dřezové plochy, je tvar výtokového ramínka. Můžeme se rozhodnout pro:

baterie se zaoblenými profily (ve tvaru písmene F a U), které se skvěle hodí do klasických interiérů,

baterie s ostřejšími liniemi (ve tvaru písmene C, L a S), které dokonale vyniknou v moderních interiérech a zároveň je zvýrazní.

ocelovy drezocelovy drez
Předchozí Interiérové trendy pro rok 2024

Nový rok přinese do interiérů pohodlí, nadčasovost, přírodu a modernost. V roce 2024 se v rámci projektování bude sázet na individualismus a wellbeing. Vládnout budou nejen přírodní barvy a materiály, ale také výrazné odstíny. Pokud plánujete rekonstrukci své koupelny, kuchyně nebo obývacího pokoje, je tento článek určen právě vám! Podívejte se, jaké interiérové trendy ovládnou rok 2024, a nechte se inspirovat ke změně!

Následující Perlátor k vodovodní baterii – jak funguje? Opravdu pomáhá šetřit vodu?

Perlátor je malá součástka umístěná na konci vodovodní baterie, která účinně snižuje spotřebu vody. Umístit ho do kuchyně nebo koupelny se určitě vyplatí. Co přesně toto zařízení představuje a kolik nám pomůže ušetřit na účtech za vodu?

Stojí za přečtení

  • Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů
    Jak opticky zvětšit malou koupelnu? 7 způsobů

    Malá koupelna vyžaduje nejen velmi přesné funkční uspořádání, ale také důležité estetické úpravy. Díky nim bude i malá místnost působit prostorně. Poradíme vám, jak můžete malou koupelnu opticky zvětšit.

    Čtěte dál
  • Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické
    Stylové osvětlení koupelny. Působivé i praktické

    Dobře navržené osvětlení koupelny by mělo kombinovat tři aspekty: centrálnost, funkčnost a dekorativnost. Přestože v menší místnosti může být náročné najít správné řešení (obzvlášť z estetického hlediska), známe osvědčené způsoby, jak vybrat dokonalé osvětlení do koupelen v různých stylech.

    Čtěte dál
  • Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru
    Organizéry do koupelny – cesta k funkčnímu využití prostoru

    Koupelnové organizéry v sobě spojují několik neocenitelných výhod. Výrazně zvětšují úložný prostor. Umožňují zlepšit organizaci koupelny a zařídit tak funkčnější interiér bez velkých nákladů. Jsou také skvělými spojenci při udržování pořádku. Díky nim budete mít veškerou kosmetiku, toaletní potřeby nebo čisticí prostředky vždy po ruce a současně ne nutně na očích.

    Čtěte dál
  • Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?
    Koupelna ve stylu Bali – jak ji zařídit?

    Tropická vegetace, přírodní materiály, uklidňující barvy a uspořádání napomáhající najít vnitřní klid. Toto není popis moderního lázeňského resortu, ale nástin koupelny inspirované jedinečnou atmosférou Bali. Jak si můžeme takové aranžmá vytvořit u sebe doma? Zde je několik návrhů!

    Čtěte dál